Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mueller kritiseras efter kongressutfrågning: Muttrande oklara svar om Trumps skuld i Rysslandsutredningen

Från 2019
Uppdaterad 24.07.2019 22:54.
Robert Mueller edsvärs före förhör i kongressen.

Specialåklagaren Robert Mueller gjorde många besvikna under utfrågningarma i kongressen på onsdagen. Det blev många oklara svar, och inga politiska jordbävningar. Men det blev klart att presidenten inte är totalt frikänd av Robert Mueller.

Justitieutskottets samtliga medlemmar hade fem minuter var för att ställa frågor och få svar. En del använde det för bombastiska anföranden, andra läste upp delar av rapporten och bad Mueller bekräfta.

Det fanns enighet om att ingen står över lagen, men också att alla är oskyldiga tills annat bevisas. Om en person inte åtalas måste han anses oskyldig, betonade republikanerna.

Juridisk exakthet

Rysslandsutredaren Robert Mueller bekräftade allt som stod i rapporten, men ville inte ordagrant återge några stycken ur den och ville inte improvisera eller fördjupa sina svar.

Demokraterna gjorde försök att få Muellers åsikt om presidentens skuld, men fick den inte. Men totalt frikänd är Trump inte av Mueller, det gjordes klart.

Republikanerna ställde många frågor om sådant som Robert Mueller inte har utrett och därför vägrade svara på. Det gällde t.ex. den så kallade Steele-rapporten som satte igång hela utredningen.

Republikanerna håller sig till Steele-rapporten och anser att man i stället borde tala om Demokraternas olagliga samröre med utländsk makt.

Presidenten har både styrt och stört

Justitieutskottet koncentrerade sig på obstruktionen, d.v.s. om presidenten har styrt, stört eller försökt avbryta Muellers arbete.
Det har han, men det är oklart hur kriminellt det ska anses.

Republikanerna betonar att Mueller inte har sparkats utan fick slutföra sitt arbete. Demokraterna vill få fram versionen att många försök gjordes och att idén fanns, vilket skulle vara ett brott i sig.

Robert Mueller i kongressförhör.

Presidenten har vägrat ställa upp på förhör i Muellerutredningen och han har uppmanat andra i sin närhet att inte medverka. Det bekräftades under onsdagens utfrågningar.

Mueller sa sig vara delvis missnöjd med de skriftliga svaren han fick på frågorna till Trump. Mueller kallade dem till och med "inte alltid sanningsenliga".

Justitieutskottets demokrater fäste sig också vid försöket att antyda amnesti åt några av de åtalade och dömda medarbetarna. Det skulle de få om de inte avslöjade något olämpligt om Donald Trump.

Loch Ness-monstret jämförs med Trumps Rysslandssamröre

I underrättelseutskottet senare på dagen jämfördes påståendena om Trumps skuld med Loch Ness-monstret. Alla säger att det finns där, men ingen har sett det.

En republikansk kongressledamot ansåg Muellerutredningens påståenden vara politiska fantasier, av folk som själva drömde om att jobba för Hillary Clinton som president.

President Trump och republikanerna klagar på den långsamma utredningen, som har tagit nästa två år. Men en demokratisk utskottsmedlem tackade i stället Mueller för det snabba och noggranna arbetet.

Kritiken om de många demokraterna som jobbade i utredningen tillbakavisades, liksom påståendet att Mueller skulle ha haft en obegränsad budget.

Ingen häxjakt

Ordföranden för underrättelseutskottet Adam Schiff ställde exakta frågor och fick exakta svar om diverse Trump-uttalanden.
Mueller ville inte kalla utredningen en häxjakt.

Han ansåg också att ett miljardprojekt kring ett hotellbygge i Moskva måste anses som betydande ekonomiska intressen i Ryssland, vilket Trump har förnekat.

Schiff försökte också tala om presidentens ekonomiska intressen, och utsattheten för utländskt inflytande. Schiff talade mer om moral än juridik, och vilka krav man kan ställa på en presidentkandidat.

Eftermiddagens utskottsförhör i underrättelseutskottet avslutades på eftermiddagen när samtliga politiker hade fått sina fem minuter. Många verkar anse att både frågor och svar blev bättre.

Detta kunde ha varit den historiska utskottsutfrågningen som avgjorde president Trumps politiska framtid. Utgående från de sju timmarna på onsdagen har Trump inget att frukta, säger flera kommentatorer omedelbart efteråt.

Det tycks Trump också anse. Han publicerade en tweet genast efteråt, där han luftade sin lättnad.

Diskussion om artikeln