Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea avfyrade kortdistansmissiler igen - ses inte som en allt för allvarlig provokation

Från 2019
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un under deras träff vid demarkeringslinjen mellan Nord- och Sydkorea den 30 juni.
Bildtext USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un under deras träff vid demarkeringslinjen mellan Nord- och Sydkorea den 30 juni.
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA

Nordkorea har genomfört sitt första robottest sedan USA:s president Donald Trump tog några symboliska steg in i Nordkorea i slutet av juni. Då kom man överens om att få igång nedrustningssamtalen igen. Nattens missiltest ses som del av Nordkoreas förhandlingstaktik.

Nordkorea avfyrade natten till torsdagen två kortdistansmissiler som landade i Japanska havet. Det uppger sydkoreanska militärkällor. Japanska källor beskriver missilerna som ballistiska kortdistansrobotar.

Enligt Sydkorea avfyrades missilerna från mobila avfyrningsramper i närheten av staden Wonsan på Nordkoreas östkust.

En av dem flög 430 kilometer och den andra litet längre och innan de landade i vattnen öster om Nordkorea. De ska ha nått en höjd på högst 50 kilometer.

Det här var alltså det första nordkoreanska missiltestet sedan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un träffades i gränszonen mellan Nord- och Sydkorea i slutet av juni.

Men i början av maj provsköt Nordkorea också några kortdistansmissiler. Det missiltestet kommenterade Donald Trump med att säga att testet inte störde honom.

Förhandlingstaktik och eventuellt också en protest

Efter Trumps och Kims träff i slutet av juni sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att nedrustningssamtal på lägre nivå kunde komma igång igen i mitten av juli.

Men i förra veckan meddelade Pyongyang att de här samtalen äventyrats genom att USA och Sydkorea planerar gemensamma militärövningar i augusti.

En del bedömare som intervjuats av nyhetsbyråerna menar att det senaste nordkoreanska missiltestet är en protest mot de kommande militärövningarna.

Andra säger att provskjutningen är del av Nordkoreas vanliga förhandlingstaktik. Man vill helt enkelt öka pressen på USA och få någon form av övertag inför förhandlingarna.

Statliga nordkoreanska medier visade på tisdagen bilder på Kim Jong-un då han inspekterade en ubåtsfabrik och en ny ubåtsmodell.
Bildtext Statliga nordkoreanska medier visade på tisdagen bilder på Kim Jong-un då han inspekterade en ubåtsfabrik och en ny ubåtsmodell.
Bild: EPA-EFE/KCNA

I linje med den här förhandlingstaktiken spred Nordkoreas statliga nyhetsbyrå bilder och rapporter på den nordkoreanska ledarens inspektionstur i en ubåtsfabrik på tisdagen.

Där ska Kim Jong-un också fått se en ny ubåtsmodell. Ubåten ska patrullera Nordkoreas östkust och ska också ha bättre kapacitet att avfyra missiler än tidigare ubåtar.

Källor: AP, Reuters, AFP