Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fina uppges ha fått nog av protesterna mot Sun Yang – hotar med ta medaljen eller stänga av nästa simmare som protesterar vid prisceremonin

Från 2019
Uppdaterad 25.07.2019 11:20.
Sun Yang och Gabriele Detti poserar med sina medaljer, medan Mack Horton stirrar på Yang.
Bildtext Mack Horton var den första som protesterade mot Sun Yang.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det internationella simförbundet Fina uppges ha tröttnat på protesterna mot den dopningsmisstänkte kinesiske simmaren Sun Yang. Enligt australiska uppgifter har Fina informerat de nationella förbunden om att nästa simmare som protesterar riskerar hård bestraffning.

Prisceremonierna där Sun Yang fått sina guldmedaljer har blivit sim-VM:s stora snackisar.

Den dopningsmisstänkte Yang har vunnit två guld hittills. I den första medaljceremonin valde australiensaren Mack Horton att inte stiga upp på podiet.

När Yang skulle få sitt andra guld var det i stället britten Duncan Scott som valde att ta avstånd från festligheterna. Detta gillade inte kinesen, som konfronterade bronsmedaljören Scott. Fina har varnat både Horton och Scott.

Enligt The Australian (bakom betalmur) har detta fått det internationella simförbundet Fina att skriva om regelboken.

Fina ska mitt under mästerskapet ha infört en ny bestämmelse om uppförandekod, som slår fast att idrottare som gör ett politiskt, religiöst eller diskriminerande utspel på podiet kan stängas av eller bli av med sin medalj.

Enligt webbplatsen har Fina meddelat de nationella simförbunden om beslutet.

Diskussion om artikeln