Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

På sommaren lurar många faror för djur – djurägare uppmanas att se upp för hettan

Från 2019
Chita wahlroos håller en hund i famnen
Bildtext Veterinär Chita Wahlroos hälsar på hunden Roosa som promenerade förbi.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Blågröna alger, fästingar, ormar och grillmat är förutom värmen några av de faror som hotar djur sommartid. Borgåveterinären Chita Wahlroos uppmanar djurägarna att se upp för farorna och förebygga dem vid behov.

På djurkliniken Avec i Borgå är det fullt upp på sommaren. Veterinär Chita Wahlroos driver djurkliniken och berättar att det sommartid händer mycket som ökar risken för att djur skadar sig.

- På sommaren är man mera ute med djuren och gör saker vilket ökar på risken för olyckor och motsvarande saker.

Wahlroos berättar att kliniken besöks av många olika orsaker.

- På sommaren uppstår mindre sår som lättare blir infekterade. Därtill förekommer andra infektioner och överlag är hudproblem vanliga.

Vanligt med värmeslag

Ett vanligt problem är värmeslag.

- Hundarna kan faktiskt få värmeslag ganska lätt, men det varierar. Speciellt raser med kort nos, brakycefaliska hundraser, har större risk att få värmeslag för att deras andningsvägar är smala och trånga.

Wahlroos berättar att hunden reglerar sin kroppstemperatur genom att flämta. Katter kan också få värmeslag men det är mycket ovanligt.

Det gäller att använda sunt bondförnuft.

― Chita Wahlroos

Med några enkla knep kan djurägare förebygga värmeslag. Wahlroos berättar att man ska undvika att röra på sig mycket när det är som varmast. Dessutom ska man se till att djuret har vatten att dricka.

- Det gäller att använda sunt bondförnuft. En vanlig hund behöver under ett dygn ungefär en halv deciliter vatten per kilogram. Om det är varmt eller man rör på sig mycket så ökar mängden förstås.

Chita Wahlroos sitter på stranden med gräsänder
Bildtext Också djur kan lida av hetta, speciellt utsatta är hundar.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Wahlroos påminner också att man absolut inte ska lämna djur ensamma inne i en bil. Det här verkar ändå inte vara ett så stort problem längre. Endast några enstaka fall förekommer.

- Nuförtiden vet människor bättre så det händer inte ofta. Det sker mera under våren då temperaturen börjar stiga och man inte riktigt är van.

Alger och ormbett

Precis som människor vill många hundar gärna svalka sig när det är varmt. Problem uppstår då de blågröna algerna dyker upp. Då gäller det att se upp.

Wahlroos berättar att det kan finnas toxiner i vattnet fastän man inte ser alger.

- Om en hund har badat eller simmat i vatten där det finns alger så då ska man tvätta hunden så noga som möjligt. Om hunden har druckit vatten och får symptom av något slag så är det bäst att söka sig till kliniken.

En huggorm
Bildtext Arkivbild på en huggorm.
Bild: Yle/Pentti Palmu

Ett annat hot är huggormar och fästingar. I år förekommer det mycket fästingar och Wahlroos rekommenderar djurägare att använda medicin för att förebygga dem.

Gott om ormar tycks det också finnas i år.

- Huggormsbett är mycket vanligt. Det är nosen och framtassarna som ofta blir bitna. Vi har haft ungefär 20 fall hittills.

Det varierar hur farligt ett ormbett är men det gäller alltid att söka vård då ett djur blir bitet.

- Djuret som har blivit bitet ska försöka att inte röra på sig. Om det går att bära djuret så är det bra. Man ska också komma ihåg att man inte ska ge vanliga smärtlindrande mediciner åt djuret för de kan tillsammans med ormtoxinet allvarligt skada njurarna.

Det gäller att alltid söka vård då ett djur blir ormbittet.

― Chita Wahlroos

Det lönar sig inte heller att ge djuret den receptfria kortisonmedicinen Kyypakkaus för det hjälper inte. Det kan snarare förvärra situationen.

- Det rekommenderas varken till människor eller djur. Kyypakkaus kan försena den riktiga vården.

Städa upp efter maten

Det gäller också att ha koll på sina djur när man äter. Sommartid är det vanligt att vara ute och grilla men grillmat kan vara farligt. Speciellt majskolvar och grillspett.

- Majskolven smälter inte i magsäcken eller tarmarna utan det finns stor risk att den fastnar och då kan det bli mycket farligt. Också grillspett och ben är farliga.

Wahlroos uppmanar därför djurägarna att städa upp efter maten och se till att djuren inte kommer åt att gräva i soptunnor dit matresterna ofta slängs.

25.7.2019: Östnylänningar kan engagera sig i barnhem i Bolivia och hur räddar du hunden eller katten från sommarens faror - Spela upp på Arenan