Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart fler döda än levande på Facebook - Forskare: "En av vår tids stora frågor"

Från 2019
Uppdaterad 26.07.2019 06:27.
En kvinna håller en smarttelefon i handen med Facebook öppen.
Bild: Panithan Fakseemuang/Mostphotos

Om några årtionden kan det finnas fler döda på Facebook än levande. År 2100 kan det finnas 4,6 miljarder döda användare på det sociala nätverket. Varför ska vi bry oss om det? Läs våra tips om hur du skyddar ditt digitala arv.

Om Facebooks användarantal fortsätter att växa i samma takt som hittills kommer det att finnas 4,6 miljarder döda användare innan århundradets slut. Om tillväxten tar slut kan mängden döda användare överskrida mängden levande redan inom några årtionden.

Varför ska vi då bry oss om det här? Döda människors profiler på Facebook är väl inget stort problem? Carl Öhman, doktorand på Oxford Internet Insitute som är en del av Oxfords universitet, är av en helt annan åsikt.

Det här är en av vår tids stora frågor

― Carl Öhman, doktorand vid Oxford Internet Institute.

Det är Öhman som har tagit fram prognosen för hur många döda som kommer att finnas på det gigantiska sociala nätverket i framtiden. Han intresserar sig för vad som händer med vårt digitala arv efter att vi dör. Prognoserna Öhman tagit fram tillsammans med kollegan David Watson är utgångspunkten för studien. Frågan de egentligen ställer läsaren är:

Vad händer med all vår data på sociala medier efter att vi dör?

Det är fråga om gigantiska mängder information och vi vet egentligen inte vad som händer med dem efter att vi dör.

Du kan läsa forskarnas studie här.

En mer demokratisk historia eller en dystopi?

I framtiden kommer all digital information vi lämnar efter oss att användas av historiker och arkeologer för att beskriva vår tid och olika historiska händelser. Det är en omställning från tidigare sätt att skriva historia.

- Tidigare har främst män med makt och pengar kunnat spara information om sig själva. Därför vet vi mindre om helt vanliga människor och marginaliserade grupper, förklarar Öhman.

Carl Öhman
Bildtext Carl Öhman.
Bild: Copyright 2018. All rights reserved.

I framtiden finns möjligheten att skriva en mer demokratisk historia. Det finns så mycket data sparad på olika sociala medier vi använder. Informationen kan användas till att utförligt beskriva vanliga människors liv. Det här är ett perspektiv, men det kan också uppstå problem och det här något Öhman oroar sig för.

- Den stora risken är att ägandet och kontrollen över historisk data är koncentrerad till några få aktörer. Då kontrollerar de också berättelsen om vilka vi är som civilisation.

För att illustrera det här vill Öhman lyfta fram ett exempel från litteraturen. I George Orwells roman 1984 äger ett ondskefullt politiskt parti alla arkiv och kan därmed kontrollera människors minnen.

Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden, kontrollerar det förflutna.

― George Orwell förutspår vår framtid redan år 1948

Öhman säger att han ofta får frågan om faktiskt sociala medier är en trovärdig representation av samhället. Är faktiskt informationen värdefull historisk data?

- På det brukar jag svara att samhället i allt högre utsträckning äger rum inuti de här plattformarna. Ta till exempel den arabiska våren eller black lives matters. De är historiska händelser som har ägt rum på Twitter och Facebook, förklarar Öhman.

För att vi ska kunna förstå vad som egentligen hände kommer vi att vara tvungna att analysera data från sociala medier. Om någon aktör kan manipulera den data vi har tillgång till kan de också kontrollera vårt kollektiva minne av olika händelser. Detta är något som Öhman varnar för.

Du skriver historien - Facebook äger den

I framtiden kommer det kanske inte vara att elakt politiskt parti som äger arkiven utan i allt högre utsträckning kommer det att vara privata företag som gör det. Öhman tycker att det är problematiskt.

- Vi måste tänka på vad man ska göra med all data och vad det finns för risker med att den här mängden av historiska data koncentreras till några få aktörer.

Facebook äger rättigheterna till din information också efter din död. Europeiska unionens nya dataskyddslagstiftning GDPR gäller inte heller döda personer och avlidna har ingen rätt till dataskydd. Enligt Öhman är det här ett av de större problemen.

- Det kostar massor att lagra och kurera all information. Facebooks pengar kommer främst från att sälja annonser, men döda människor klickar inte på annonser. När antalet döda användare stiger kan det bli en ekonomisk börda för företaget.

Så vad händer då? En möjlighet är att Facebook försöker tjäna pengar på någon form av minnesservice, men en annan möjlighet är att de är tvungna att förstöra data.

Vilka principer är det som ska gälla om data förstörs? Vems historia är värd att spara?

Kommer Facebook existera för evigt?

Öhman har svårt att tro att Facebook kommer att finnas i sin nuvarande form om några årtionden. Han säger att sidan antingen kommer att förändras väldigt mycket eller gå i konkurs.

För Öhman är det här scenariot det intressantaste. När ett företag går i konkurs säljer konkursförvaltaren tillgångarna till högst bjudande.

- Facebooks tillgångar är vår data. Det som kan hända är att vår information säljs. En levande människa kan försöka förstöra sin data innan det här händer, men en död människa kan naturligtvis inte göra det, berättar Öhman.

Vem som köper informationen kan vara svårt att kontrollera. På den här punkten efterlyser Öhman nya sätt att handskas med problemet. Enligt honom kommer det behövas nya globala institutioner och överenskommelser för att vi ska kunna tampas med det här.

- Koncentrationen av historisk data kommer att vara ett problem om cirka 10 till 15 år, men det är viktigt att vi redan nu funderar på vilka principer och värderingar som ska gälla i hanteringen av vårt digitala kulturarv, säger Öhman.

Öhman uppmanar alla att tänka på sin data på sociala medier som framtida historisk forskningsdata. Det ska man tänka på när man laddar upp innehåll på de här plattformerna.

- Det är frågan om mycket mer än privat information, avslutar Öhman.

3 sätt att skydda ditt digitala arv

Det finns vissa knep du kan ta till för att skydda ditt digitala arv och ha en större kontroll över vad som kommer finnas kvar efter att du gått bort. Vi listar några av dem här.

  • Utse en anhörig på Facebook eller välj att din profil tas bort efter din död. Den anhöriga kan omvandla din profil till en minnessida eller välja att ta bort den helt och hållet.
  • Använd Google:s funktion för inaktivt konto. Om ditt konto är inaktivt en längre tid kan du välja att Google automatiskt skickar ett meddelande till dina anhöriga. I meddelandet kan du skriva användarnamn och lösenord till dina profiler på sociala medier. Då kan de anhöriga ta bort din information.
  • Skriv ett digitalt testamente. I ett digitalt testamente finns oftast användarnamn och lösenord till dina digitala tillgångar. Äger du virtuella valutor eller har du vinster på spelsidor på nätet? Då är det en bra idé att skriva ett digitalt testamente.

Kommer framtiden att se ut som ett avsnitt ur serien Black Mirror? Vad har du för erfarenheter av död och sociala medier? Diskutera här under.

Diskussion om artikeln