Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Båten Minandra kopplar samman Kimitoön och Hangö - utmärkt rutt för cykelturister

Från 2019
Uppdaterad 02.08.2019 13:10.
Nu kan cyklisterna åka båt mellan Hangö och Kimitoön - Spela upp på Arenan

Båten Minandra står i östra hamnen i Hangö klockan åtta en fredagsmorgon. En stund senare styr den kosan mot Kasnäs på Kimitoön, som den gör tre gånger i veckan, på onsdagar, fredagar och söndagar.

Svante Wilson, Minandras båtförare, berättar att det brukar vara omkring fem till femton passagerare per åktur.

Den här fredagsmorgonen har fem resenärer bokat passage på den två timmar långa båtturen som kör längs med det som Wilson kallar för solskensrutten. Men innan båten kör iväg dyker två passagerare till upp på bryggan.

- Alla vet inte att man ska boka plats på båten för att vi ska köra. Men har någon beställt resan så kör vi oberoende hur många som åker, säger Wilson.

Svante Wilson i ratten på båten Minandra.
Bildtext Svante Wilson kör båt på deltid.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Han hoppas att flera skulle få höra om båtförbindelsen mellan Hangö och Kimitoön. Han säger att det kunde marknadsföras mera men tror också att ryktet sprider sig så småningom.

I fjol var första sommaren som man kunde åka rutten och då var det rederiet Vitharun som körde sträckan. Från och med i sommar är det rederiet Wilson Charter som tagit över.

De finns förstås de som redan hittat fram till båten.

- Det är barnfamiljer som ska på utfärd, kanske till Kasnäs eller Bengtskär men särskilt sådana som vill till Örö, berättar Wilson.

Segelbåtar i Örö gästhamn, och kafégäster i hamnen.
Bildtext Örö öppnades för publik för fyra år sedan.
Bild: Linus Hoffman / Yle

På Örö ligger ett gammalt kustfort som varit i finska militärens bruk från tsartiden ända till början av 2000-talet. För fyra år sedan, år 2015 öppnades den natursköna ön för allmänheten och nu finns där restauranger, stugor och guidade turer runt det gamla kasernområdet.

Smidigare för cyklister

En annan stor klientgruppen på Hangö-Kasnäsrutten är cyklister. För en liten extra betalning får man ta med cykeln på båten och den lastas upp på båten Minandras tak.

Båtresan är en del av kustrutten, en skyltad cykelrutt som går via Kimitoön, Salo och Raseborg och Hangö. Utan båtförbindelsen skulle man inte kunna cykla vidare från Hangö, utan vara tvungen att cykla tillbaka samma väg som man kom.

M/S Minandra i Hangös östra hamn
Bildtext Cyklarna åker på båtens tak.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Kyrkslättborna Peter Wollsten och Saija Rauhamaa är två av morgonens passagerare på Minandra. De har startade hemifrån och stannade i Ingå och Hangö på vägen.

Nu bär det vidare från Hangö till Örö, där de ska äta lunch och gå på rundturer och sedan åka vidare till Kasnäs och Dalsbruk.

Förbindelsen bra för turismen

Så länge båtförare Wilson kan komma ihåg har det talats om att det borde finnas en båtförbindelse mellan Hangö och Kimitoön.

- I tiderna talades det om att bilda en länk mellan Hangö och Västanfjärd eller någon del av östra Kimito. Men nu är det bra att den går till Kasnäs så kan man därifrån fortsätta vart man vill, säger Wilson.

Med Wilson charter kan man också göra en dagstur från Kasnäs till vikingacentret i Rosala och vidare till fyren på Bengtskär.

Peter Wollsten i Hangö hamn
Bildtext Peter Wollsten tycker båtförbindelsen är prisvärd, fast han säger att det kan bli dyrt med flera förbindelser.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Svante Wilson tror förbindelsen gör gott för turismen både på Kimitoön och i Västnyland.

- Det hämtar turister österifrån västerut, och också tvärtom. Det är bra för alla som ska förtjäna på sommaren. Vintern västerut i skärgården är ganska tyst.

Också Hangö har något att vinna på förbindelsen. Wollsten säger att deras cykeltur inte hade sträckt sig ända till Hangö om de hade varit tvungna att cykla tillbaka samma väg som de kom.

Nu kunde de istället övernatta i Hangö och ta båten västerut på morgonen.

- Vi hade planerat andra rutter men när vi konstaterade att man kan ta sig vidare så beslöt vi att cykla via Hangö, berättar Wollsten.

Så här gick Wollstens och Rauhamaas cykelsemestern på kustrutten

Cykelturismen växter

Ute i Europa är cykelturismen en miljardbusiness - och växer sig bara större. I Finland är fenomenet inte lika stort ännu, men det förväntas växa.

Svante Wilson har märkt av cykelturismen på landsvägarna under sommaren.

Peter Wollsten har cyklat i omkring sju år medan hans fru Saija Rauhamaa har sysslat med cykling en längre tid. De har alltså inte hoppat på trenden helt nyligen.

- Främst har det varit motionscykling och kortare rutter hemma. Men vi har också cyklat rutten som går i Korpo och Nagu, säger Wollsten och syftar på Skärgårdens ringväg, en cykelrutt som går i Åbolands skärgård.

Yle Västnylands satsning på cykling

Under vecka 31 har Yle Västnyland cykling som tema både i radio, på webben och på sociala medier.

Redaktören Malin Valtonen utmanas att ta cykeln i stället för bilen till jobbet, en sträcka på drygt 40 kilometer per dag.

Dessutom ger Raseborgspolisen tips på vad man ska tänka på innan man hoppar på cykeln. Cyklisten Jan-Peter Stenvall berättar hur det är att cykla vid större trafikerade vägar i Västnyland.

Vi besöker sportaffären i Virkby och pratar cykelförsäljning, har elcykeln slagit igenom lokalt i regionen? Vi bekantar oss med kustrutten som nuförtiden gör det möjligt för cyklister att åka västerut från Hangö mot den åboländska skärgården.

Diskussion om artikeln