Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tropiska nätter under veckoslutet och sommarens värmerekord kan slås

Från 2019
Uppdaterad 26.07.2019 05:16.
Segelbåtar utanför Helsingfors en sommarnatt. Domkyrkan syns i bakgrunden.
Bild: Esko Jämsä / AOP

På fredag och lördag kan man förvänta sig tropiska nätter i södra och mellersta Finland, uppskattar Yles meteorolog Matti Huutonen.

För att en natt ska räknas som tropisk ska hela dygnets lägsta temperatur ligga över 20 grader. Natten mot fredag blir nästan tropisk, men gränsen nås inte helt.

- Det är varmt på natten, det är helt klart, men vi kommer kanske inte riktigt upp till 20 grader, säger Huutonen till Yle Uutiset.

Rekordvarmt i helgen?

På veckoslutet kan även sommarens värmerekord slås. Det förra rekordet uppmättes i Uleåborg och Karleby. På de orterna var det 32,3 grader varmt tidigare i sommar .

Fredag och lördag är varma i hela landet, men på söndag blir temperaturskillnaderna större.

I Nyland, Satakunta och Egentliga Finland blir lördag möjligtvis den varmaste dagen hittills. Temperaturerna kan där stiga till 35 grader.

I öster och norr sjunker däremot temperaturerna till cirka 15 grader och i norra Lappland kan temperaturerna sjunka till 10 grader.

I början av nästa vecka sprider sig en svalare front över östra och norra Finland. Även i södra Finland kan temperaturerna sjunka till 15 grader.

Källa: Yle Uutiset

Diskussion om artikeln