Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mycket svett och tårar bakom aktivitetspark i Norrnäs: "Blev mer omfattande än vi hade tänkt"

Från 2019
En kvinna med glasögon står bakom en klätterställning gjord av rep.
Bildtext Sofia Björklund bakom en klätterställning i Norrnäs aktivitetspark.
Bild: Yle/Juho Teir

I knappt ett år har Norrnäsborna fått njuta av en aktivitetspark intill ungdomslokalen i byn. Slutresultatet blev dock något helt annat än man från början hade tänkt sig.

Redan 2016 började styrelsen för Norrnäs ungdomsförening fundera på att bygga ett utegym. Man ansökte om pengar från Aktion Österbotten men under resans gång blev projektet allt större.

Då allt var klart hade man utöver ett utegym också byggt en hinderbana och en motorikpark.

– Planerna var ganska små i förhållande till vad det blev till slut. Det blev mer omfattande än vi från början hade tänkt, men bra blev det, säger sekreteraren Sofia Björklund från Norrnäs ungdomsförening.

Ett utegym gjort av trä i Norrnäs i Närpes.
Bildtext Utegymmet i aktivitetsparken i Norrnäs.
Bild: Yle/Juho Teir

Otaliga talkotimmar lades ner på projektet som slutligen blev att kosta kring 30 000 euro. Men vad de åstadkom var över förväntan.

– Den har nog varit jättepopulär. Vi har haft många grupper här från dagis, skolor och idrottsföreningar. Privata idrottsinstruktörer har varit här med sina grupper och förstås privatpersoner som är här och tränar.

– Den verkar vara väldigt omtyckt och vi har fått väldigt bra feedback, så vi är riktigt nöjda.

Balanshinder och en tunnel gjorda av trä.
Bildtext Motorikparken är till för yngre motionärer.
Bild: Yle/Juho Teir

Något för alla åldrar

Hinderbanor har blivit allt mer populära och hinderbanelopp som Tough Viking och Wolfrace lockar allt fler deltagare. Hinderbanan i Norrnäs är drygt en halv kilometer lång och innehåller typiska hinder som hittas även på övriga hinderbanor runt om i Finland.

– Här finns träväggar som man ska upp för med hjälp att ett rep, däck som man ska springa igenom och balanshinder. Vi har fått respons av sådana som brukar använda hinderbanor och utegym att vi har en mångsidig park.

Gratis sommarnöjen i Österbotten – här är era bästa tips

Motorikparken med olika balanshinder och klätterställningar är ämnad för yngre motionärer, medan utegymmet och hinderbanan med traditionella hinder är till för en mer vuxen motionärsskara.

Ett träplank med två rep hängande över planket.
Bildtext Hinderbanan består av traditionella hinder.
Bild: Yle/Juho Teir

Björklund har inte själv personligen tagit sig igenom hela hinderbanan på grund av tidsbrist, men rekommenderar alla att komma för att pröva på.

– Hit är alla välkomna. Vi byggde det med byborna i åtanke men det är absolut öppet för alla och det kommer nog mycket mer folk utifrån hit än vi från början hade trott. Vi är glada att det är många som kommer hit och tycker om det.

Yle Österbottens sommarserie "Gratis sommarnöjen" hör du direkt i Yle Vega på onsdagar 9.33–10.00. Har du tips på egna gratis sommarnöjen i Österbotten kan du skicka in dem till osterbotten@yle.fi. Kolla in kartan här nedan så hittar du alla tips som kommit in.

Diskussion om artikeln