Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands första schakal har observerats i Rautavaara – europeiska forskare bekräftar iakttagelsen

Från 2019
Uppdaterad 29.07.2019 11:49.
En schakal i Finland.
Bildtext Jarmo Korhonens bild på schakalen.
Bild: Jarmo Korhonen

Nykomlingen fotograferades vid en landsväg i Rautavaara. Italienska forskare har bekräftat att det är fråga om en guldschakal.

Kuopiobon Jarmo Korhonen såg på tisdagskvällen en skymt av rödaktig päls vid vägrenen i Rautavaara. Han antog till en början att det var en räv, men när han kom närmare blev han misstänksam.

Till slut beslöt han sig för att ta en bild på djuret genom bilfönstret.

– Jag lade upp bilden på Facebook i en grupp avsedd för jägare. De ansåg att det troligen var en guldschakal, säger Korhonen.

Den första att rapportera om saken var tidningen Karjalainen i Joensuu. Tidningen skickade bilden vidare till Naturresursinstitutet som i sin tur bekräftade saken med sina egna kontakter.

Italienska forskare bekräftar

Heikki Henttonen, professor i skogszoologi och forskningsprofessor Ilpo Kojola uppgav i en intervju med Yle att det sannolikt rör sig om en ung individ, troligen en omkring ett år gammal.

– Det är typiskt för dem att i den åldern vandra långt hemifrån, säger Kojola.

– Europeiska schakalforskare har bekräftat att det definitivt är en schakal, säger Henttonen.

Förra sommaren förutspådde Henttonen att klimatförändringen skulle orsaka att arten inom 10 år skulle ta sig till Finland. Det att nykomlingen har anlänt i förtid förvånar honom inte.

– Det var inte alls oväntat, men en forskare måste vara försiktig med att inte gå och lova för mycket. Det har gått rykten om schakaler i sydöstra Finland redan i ett par år, säger Henttonen.

Ur forskarnas synvinkel bekräftades iakttagelsen då det äntligen togs en tydlig bild på djuret som även internationella forskare kunde identifiera med säkerhet.

Den finska vintern lär sätta stopp för dem

Enligt forskarna hör schakalen hemma i varmare länder, och kommer knappast att klara av den finska vintern. Den har antagligen tagit sig hit från Estland.

– Om klimatet blir varmare blir vintrarna mildare och snötäcket både tunnare och kortvarigare. Då kan schakalen möjligen ha förutsättningar att klara sig i södra Finland, anser Kojola.

Enligt Kojola är schakalen ett för människor ofarligt djur. Djuret är rätt litet och människoskyggt. Höns och får kan å andra sidan ligga i farozonen.

Schakalen kommer antagligen att sprida sig längs kusten, men att bygga upp ett livskraftigt bestånd tar sin tid. Schakaler är bra på att anpassa sig.

– Vi kommer nog säkert att se flera av dem, säger Henttonen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Suomessa on tehty ensimmäinen vahvistettu sakaalihavainto – "Eurooppalaiset tutkijat tunnistivat välittömästi"" skriven av redaktörens Anne-Pauliina Rytkönen.

Diskussion om artikeln