Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA återinför federalt dödsstraff: 62 interner i kö

Från 2019
Uppdaterad 26.07.2019 06:48.
En brits där en fånge ligger för att få en dödsbringande injektion
Bildtext Dödsbrits i Texas, den amerikanska delstat där dödsstraff är vanligast.
Bild: PAUL BUCK/EPA

USA börjar igen avrätta de dödsdömda. Straffet har inte verkställts på sexton år på federal nivå. Men i december ändrar man praxis, meddelar det amerikanska justitieministeriet.

Dödsstraff har inte förverkligats i de federala domstolarna på närmare 20 år. Därför sitter ett 60-tal dömda i stället i livstids fängelse. Nu börjar straffen verkställas.

Frågan om dödsstraff delar USA. 38 av de 50 delstaterna använder sig ännu av lagens strängaste straff. Också inom det militära kan dödsstraff utmätas i USA. Men på riksnivå slutade man med dödsstraff år 2003.

Rättvisa och hämnd

Nu vill Trumps regering skärpa straffen. Med beslutet från justitieminister William Barr kan man återuppta verkställandet av dödsstraffen.

Porträttbild av William Barr i närbild. Kostym, röd slips, grånande hår, bruna glasögon, dubbelhaka.
Bildtext USA:s justitieminister William Barr, en vän av snabba dödsstraff
Bild: EPA-EFE

På det sättet ger man rättvisa åt offren för de mest förskräckliga brott, heter det i ett pressmeddelande från justitieministeriet.

Alla instanser har godkänt dödsstraff på federal nivå som straff för de värsta brotten, konstaterar justitieminister Barr.

- Justitieministeriet följer lagen. Vi är skyldiga offren och deras anhöriga att fullfölja det straff som vårt juridiska system har fastställt, säger justitieminister William Barr i ett pressmeddelande.

Avskräckande exempel

Barr var justitieminister i George HW Bushs regering och var en varm anhängare av dödsstraff, liksom sin chef.

Barr ansåg att väntetiderna för de dödsdömda var för långa och att dödsstraffets kritiker var för kriminalitet.

Han talade för ett snabbare och bredare system för att ”döda mördarna”, enligt en artikeli nyhetssajten Think Progress.

Dödsstraffet skulle avskräcka från de värsta brotten, var motiveringen. Men enligt amerikansk statistik är antalet utförda mord inte mindre i delstater med dödsstraff.

Demonstrant med skylt för alternativ till dödsstraff i Georgia, USA
Bildtext Dödsstraffen har minskat i popularitet bland amerikanerna sedan 1990-talet.
Bild: EPA

"Oåterkalleligt"

Dödsstraffets kritiker har pekat på att de som drabbas ofta är de fattiga, utsatta och mentalsjuka – med en stor andel svarta.

Man pekar också på att modern teknik ibland hjälper till att fria felaktigt dömda. Men om de dömda är avrättade, är beslutet oåterkalleligt.

Antalet dödsstraff har minskat på senare år. Det anses bero på bland annat bättre juridisk hjälp åt de åtalade.

Många sätt att hjälpa döden

USA har genom tiderna använt många sätt att verkställa dödsstraffen.

En amerikansk gaskammare var senast i bruk år 1999, i Arizona.

En exekutionspatrull verkställde ett dödsstraff senast år 2010. Det skedde i Utah, på den dömdas egen begäran. Den elektriska stolen användes senast i Virginia år 2013.

Elektrisk stol
Bildtext Arkivbild.

Nästa steg: barbiturater

Enligt det färska beslutet från justitieministeriet är det nu pentobarbital som ska användas i de federala avrättningarna..

Tidigare har en mix av tre droger använts, som inte alltid har fungerat. I vissa fall har det rapporterats ge stort lidande för de dödsdömda.

Sedan 2010 har pentobarbital använts i över 200 avrättningar i 14 delstater, enligt det amerikanska justitieministeriet. Pentobarbital är egentligen en medicin för att vårda epilepsi och sömnlöshet. I större doser är den dödlig.

Känslig och känslosam fråga

Dödsstraff är en känslig politisk fråga i USA. President Donald Trump har flera gånger krävt strängare straff, speciellt för knarklangare. Han har också uttryckt beundran för Kinas kriminalpolitik på den punkten.

I det här skedet handlar det om att USA igen börja tillämpa de dödsstraff som har utdömts men inte verkställts, i speciellt allvarliga brott.

De fem första männen som ska avrättas, med början i december, är dömda för mord, våldtäkter och tortyr av bland annat barn.

Många tror att nästa steg kan bli strängare straff för flera brott.

Välvald konflikt?

Det finns teorier om att tidpunkten är välvald. President Trump brukar kalla Demokraterna ett parti som gynnar brottslighet och kriminalitet, och vill ha öppna gränser.

De flesta av Demokraternas kandidater i primärvalet inför presidentvalet 2020 motsätter sig dödsstraff.

Justitieministeriet följer förmodligen med opinionsmätningarna bland amerikanerna. De visade på en uppgång efter en lång tid av minskande stöd för dödsstraffen.

Trumps väljarbas avgör

På 1990-talet var 80% av amerikanerna för dödsstraff. I den senaste Gallupmätningen 56%, vilket fortfarande är en majoritet för dödsstraff.

Mätningarna finns i en artikel på Deathpenaltyinfo.org. Där framgår också att 77% av republikanerna men bara 35% av demokraterna förespråkar dödsstraff.

Trump har därför hittat en ny fråga som väcker stora känslor och delar partierna i USA.

källor: Rolling Stone, Think Progress, Breitbart, Los Angeles Times, Tennessean.com, NBC.

Diskussion om artikeln