Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den misstänkte för skottlossningen i Kampen häktades - misstänks för tre mordförsök

Från 2019
Uppdaterad 26.07.2019 13:11.
Polisoperation på Sandviksgatan i Helsingfors.
Bildtext Skottlossningen skedde i centrala Helsingfors på tisdagen.
Bild: Lehtikuva

Tingsrätten i Helsingfors har häktat den 32-åriga mannen som misstänks för att ha försökt mörda tre män mitt i eftermiddagsrusningen på tisdagen i Helsingfors centrum. Han är på sannolika skäl misstänkt för tre mordförsök och skjutvapenbrott.

Undersökningsledare Jukka Larkio säger att offren och gärningsmannen känner varandra och att de är av samma nationalitet, men går inte in på några detaljer.

Motiven för skjutningen är ännu oklara och man fortsätter att utreda dem.

- Undersökningen fortsätter med förhör och utredning av händelseförloppet. Eftersom skjutningen skedde under rusningstid i Helsingfors centrum kan det ta en tid innan händelseförloppet blir klart, säger Larkio.

Han berättar också att man undersöker om andra personer hade någonting med skjutningen att göra och om skjutningen var planerad.

- Situationen på plats var kaotisk då folk sprang omkring, så vi utreder ännu om det kan ha funnits andra inblandade, säger Larkio.

Larkio säger att det handlar om allvarlig brottslighet, men tar inte ställning till om det har med organiserad brottslighet att göra.

Enligt honom ser det ut som att det skulle handla om liknande brottslighet som är vanligt i Sverige, Norge och Danmark men som inte varit så vanlig i Finland. Med en "ny typ" av brottslighet hänvisar han i det här fallet till motivet bakom skjutningen som verkar vara planerad.

I bakgrunden finns enligt Larkio både personliga orsaker, och bredare orsaker som har att göra med den nya typen av brottslighet.

Gärningsmannen är på sannolika skäl misstänkt för skjutvapenbrott eftersom han hade ett olovligt handeldvapen.

Häktningsförhandlingarna fördes bakom stängda dörrar och varken journalister eller fotografer släpptes in i salen för att följa dem.

Åtal ska väckas senast den 7 oktober. Polisen fortsätter med förundersökningen och meddelade att de informerar om fallet nästa gång när det är möjligt att göra det utan att riskera förundersökningen.

Gärningsmannen misshandlad i fjol

I tingsrätten finns ett ärende där den misstänkte gärningsmannen själv blev utsatt för en misshandel i november i fjol. En man med kosovansk bakgrund är åtalad för misshandeln och åtalet väcktes först för ett par veckor sedan.

Mannen som är misstänkt för misshandeln har samma efternamn som ägaren till den röda bilen som offren var i, enligt nyhetsbyrån STT.

STT har ändå inte kunnat fastställa om bilägaren och mannen som är åtalad för misshandeln är släkt. Man vet inte heller om bilägaren själv befann sig i bilen.

Mannen som är misstänkt för misshandeln är ändå inte ett av offren.

Larkio tog ingen ställning till om misshandeln har någonting med skjutningen att göra.

Två allvarligt skadade

Skotten träffade två av männen och de skadades allvarligt. Den tredje mannen var precis bredvid ett av offren, men lär inte ha fått några skador. Alla tre offer är födda på 1990-talet.

Den misstänkte gärningsmannen greps på tisdagen i Vanda.

Mannen som misstänks för mordförsöken jobbar som verkställande direktör för ett företag inom byggbranschen och har kosovansk bakgrund.

Undersökningsledare Jukka Larkio sade på onsdagen till Svenska Yle att uppgörelsen mellan parterna handlade om ekonomiska intressen och konflikter, enligt informationen de hade då.

Det ska enligt uppgift ändå handla om personliga konflikter och inte om något som har koppling till byggbranschen.

Diskussion om artikeln