Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Räddningsverket fick rycka ut – en orm hade slingrat sig in i ett hus i Tarkis: "Extremhettan får ormen att söka skydd inomhus"

Från 2019
Uppdaterad 26.07.2019 18:01.
En snok ligger ihopringlad i gräset med huvudet upp.
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: YLE/Nina Bergman

Under fredagen slingrade sig en orm in i ett hus i Tarkis i Borgå.

En kvinna höll på att börja städa i bostaden då hon märkte att det fanns en orm i ett av rummen. Hon trodde först att det var en huggorm.

Kvinnan hade omringat ormen med saker så att den inte skulle fly.

Då räddningsverket kom på plats visade sig ormen vara en snok.

Räddningsverket hittade ormen lätt och kunde lyfta ut den med hjälp av en speciell tång. Snoken sattes i en papplåda och släpptes ut en bit bort.

Enligt räddningsverket är sådana här uppdrag relativt ovanliga.

Kylan inomhus kan locka ormen

Claus Ståhlberg som varit intresserad av ormar i flera år menar att de inte söker sig inomhus utan orsak.

– De försöker hitta föda eller så söker de skydd. Om det är kallare väder kan de söka sig inomhus för att värma sig, om det är extrem hetta så kan de söka sig inomhus för att få svalka. Speciellt om man har luftkonditionering.

Om man har möss i huset kan de locka ormen in. Ståhlberg säger att också stökiga gårdar med många gömställen kan locka till sig ormar som sedan förirrar sig in i huset.

Enligt Ståhlberg är det också vanligare att snokar än huggormar hamnar på fel sida av tröskeln.

– Snoken är lite slankare och snabbare än huggormen, snoken kan också klättra snabbare. Så om det är en orm inomhus är det högst antagligen en snok.

Man kan med viss försiktighet försöka skrämma bort ormen om den har letat sig in i huset. Enligt Ståhlberg är ormar skygga djur och de försöker gömma eller slingra sig undan det som de uppfattar som ett hot.

– Om man ser en orm i tamburen kan man försöka gå in bakvägen och stampa lite extra så borde den försvinna ut genom dörren.

Man kan också försöka fånga in ormen, till exempel i en hink med lock. Snoken biter sällan, men med huggormar ska man vara extra försiktig och inte gå närmare än en dryg meter.

– De kan hugga till på en halv meters avstånd, så det gäller att hålla sig en bit ifrån. Huggormen varnar alltid före den hugger med ett fräsande, då ska man akta sig.

Om man är osäker på vilken orm det är eller hur man ska få ut den lönar det sig att ringa räddningsverket.

Artikeln uppdaterades 18:00 med Claus Ståhlbergs kommentar.

Diskussion om artikeln