Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Söderberg inte redo för säsongsstart – missar Kalevaspelen: ”Ju äldre jag blir desto mer försiktig måste jag vara”

Från 2019
David Söderberg tittar in i kameran vid en sportplan.
Bildtext David Söderberg måste skjuta fram säsongsstarten ytterligare.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Jag vågar inte börja tävla än, säger David Söderberg om orsaken till han inte kommer att tävla i Kalevaspelen nästa vecka. Söderberg har haft ryggproblem under sommaren och har ännu inte gjort säsongsdebut.

På onsdagen gick anmälningstiden till Kalevaspelen ut och ett namn som saknas i deltagarlistan i herrarnas slägga är David Söderbergs. Ryggproblem stör fortsättningsvis IF VOM-kastaren och därför väljer han att skjuta fram säsongsstarten ytterligare.

– Jag vågar inte börja tävla än. Ryggen är bättre nu och jag kan träna ganska så bra men formen är inte den som jag vill ha. Därför vill jag inte ta risken att åka på en tävling och dra upp skadan igen.

– Man ger 100 procent och lite till på tävlingar. Visst är det bittert då vinterträningen gått bra och så börjar det krångla då man ska prestera. Men så här kan idrotten vara på den här nivån, säger den fyrfaldiga FM-guldmedaljören till Yle Sporten.

David Söderberg, PNG 2017.
Bildtext David Söderberg kan inte kasta i FM den här gången.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Söderberg har haft ryggproblem under många säsonger och just nu är det i trakten kring ländryggsmuskeln Quadratus lumborum som skadan sitter.

– Det går nog över men ju äldre jag blir desto mer försiktig måste jag vara eftersom återhämtningstiden bara blir längre. Det är framför allt de hårda kasten som jag vill vara försiktig med.

När kan du tänkas vara redo att tävla?

– Så snabbt som möjligt hoppas jag men det beror på hälsan. Då jag känner att allt är i skick kan jag börja leta efter en tävling. Jag tänker inte stressa, jag har gått sönder så många gånger tidigare.

– 2015 var jag väldigt sönder efter VM i Peking och det tog fyra månader att återhämta sig. Det vill jag inte vara med om igen. Förhoppningsvis hinner jag med på någon tävling innan fönstret så att säga stängs, säger han.

Hur stort slag i magen är det om det inte blir någon tävling i år?

– Under min karriär har jag haft tävlingar varje sommar, någon säsong färre och vissa år många tävlingar. Ett år utan tävlingar ska väl komma någon gång också men jag gör nog allt för att kunna försöka tävla, säger han.

David Söderberg, PNG 2017.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Söderberg förväntar sig att guldkampen i FM ska stå mellan fyra kastare och hoppas att de kan sporra varandra till långa kast.

– Jag har väntat hela sommaren på att det ska komma långa bågar. Tuomas Seppänen, Henri Liipola, Aaron Kangas och Aleksi Jaakkola har alla kastat 73 meter och jag skulle vara förvånad om någon inte snart vaknar upp och kastar 75 meter.

– Det skulle släggsporten behöva och alla har fysiska resurser att kasta långt. Hoppas någon tar det sista steget och visar framfötterna i FM, säger han.