Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Schakalen i Rautavaara delar åsikter – forskare: “Den är ingen främmande art”

Från 2019
Uppdaterad 26.07.2019 14:49.
Schakal på en landsväg i Beirut.
Bildtext Den europeiska schakalen är aningen större än den som förekommer i varmare länder. Bildsättningsbild.
Bild: AFP / Lehtikuva

Schakalen som fotograferades i Rautavaara på tisdagen har väckt hetsig debatt. Riku Lumiaro, expert på toppkonsumenter vid Finlands Naturskyddsförbund, är besviken på diskussionen som förts. Han anser att det råder missförstånd kring vad en främmande art är för något.

Enligt Lumiaro har det europeiska schakalbeståndet vissa särdrag som skiljer dem från sina släktingar i varmare länder. Dessa schakaler är aningen större och bättre anpassade till det europeiska klimatet.

– Schakalen har varit en del av Europas fauna i tusentals år, säger han.

En schakal i Finland.
Bildtext Schakalen som iakttogs i Rautavaara.
Bild: Jarmo Korhonen

Lumiaro anser att det är fel att jämföra schakalen med mårdhunden: mårdhunden är en av människan introducerad art och relativt ny i Finland.

Enligt Lumiaro har inget i Europa utrotats av schakalen. Rovdjur tenderar att väcka känslor oavsett, och starkare sådana än till exempel ägretthägern som nyligen iakttagits häcka i Finland.

– Schakaler livnär sig på mullvadar, fåglar och grodor. De håller till nära våtmarker. Det är lika mycket en europeisk art som älgen eller skogsharen.

Utskottet vill göra sig av med den

Anne Kalmari (C), ordförande för Jord- och skogsbruksutskottet uppgav på torsdagen i ett pressmeddelande att hon yrkar på omedelbara utrotningsåtgärder. Enligt henne är det fråga om en främmande art, som i enlighet med riksdagens beslut bör utrotas.

Hon anser att en schakal är en schakal, vare sig den hör till det europeiska beståndet eller ej. Oavsett hör den inte hemma i Finland enligt hennes mening.

– Det är min ståndpunkt, säger hon.

Hon jämför schakalen med mårdhunden och minken, och är av den åsikten att snabba handlingar är nödvändiga för att förebygga skador.

Kalmari anser att det finns en risk för att schakalen ska korsa sig med vargen och räven. Det tror inte Lumiaro.

– Schakalens utbredning blir begränsad på grund av konkurrensen med vargen. En varg dödar schakaler som rävar om de kommer i kontakt med varandra. Kalmaris uttalande är bara politik, säger han.

Schakalen inte i registret över främmande arter

Skogszoologen Heikki Henttonen vid Naturresursinstitutet håller med Naturskyddsförbundet om att schakalen inte är en främmande art. Det talas om det euroasiatiska beståndet i vetenskapliga kretsar.

– Schakalen har funnits i Europa redan länge och den tar sig till Finland för egen maskin, säger Henttonen.

Han uppger att registret över främmande arter nyligen uppdaterats, men att man inte hittar schakalen där.

– Schakalen hör inte till de invasiva främmande arterna vare sig i Finland eller Europa. Registret går att kolla bland annat från portalen för främmande arter i Finland.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text "Rautavaaralla kuvattu sakaali jakaa voimakkaasti mielipiteitä – Asiantuntijat: "Ainakaan se ei ole vieraslaji"" skriven av Anne-Pauliina Rytkönen.

Diskussion om artikeln