Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världsmästerskapen i Fortnite drar igång – två finländska finalister har chans på 3 miljoner dollar

Från 2019
Uppdaterad 26.07.2019 21:15.
Ung gamer framför datorskärm.
Bildtext Spelare vid Fun & Serious Game Festival i norra Spanien i december 2018.
Bild: JAVIER ZORRILLA

Prispotten för världsmästerskapen i Fortnite är den största för något e-sportevenemang någonsin – totalt 30 miljoner dollar ska delas ut. De flesta finalisterna är pojkar under 16 år. Två finländska finalister har chansen att vinna 3 miljoner dollar.

Under 10 veckors tid har fyrtio miljoner spelare försökt kvala in till veckoslutets världsmästerskap i Fortnite som hålls under veckoslutet i New York.

Nu återstår 100 solofinalister och 50 duolag som tävlar om att vinna en prissumma på 3 miljoner dollar.

Över 30 länder är representerade i mästerskapen, men det finns inga kvinnor bland finalisterna. Det flesta finalisterna är dessutom under 20 år – enligt reglerna måste man vara minst 13 år för att delta.

Två finländare har chans på 3 miljoner dollar

Två finländska spelare har tagit sig hela vägen fram och ska delta i soloturneringen. De är Rasmus ”Karhu” Mäkiniemi och Lassi ”BELAEU” Kallio. Mäkiniemi representerar Team Kungarna och Kallio Helsinki REDS.

Mäkiniemi säger i en intervju med Fortnite att det känns galet att kvala in i världsmästerskapen som 14-åring.

– Jag kunde inte ens tänka klart, jag sprang ner och skrek till mina föräldrar "Jag kvalade in i världsmästerskapen!" Jag hoppade upp och ner av lycka och vi meddelade alla våra släktingar, säger Mäkiniemi om hur han reagerade då han fick sin finalplats.

Från Norge tävlar också 14-åriga Martin "MrSavage" Foss Anderson om världsmästartiteln. Han är något av en av förhandsfavorit i mästerskapet.

14-åringen har stöd av ett helt team. Han har med sig en koordinator för sociala medier, samt en manager och coach som stöttar honom fysiskt och mentalt.

Norska MrSavage tillsammans med två brittiska motståndare.

Största prispotten hittills

Evenemanget drar igång redan på fredag. På lördag tävlar 50 lag i duoturneringen och på söndag är det soloturnering, där 100 spelare tävlar mot varandra.

Båda finalerna spelas över sex matcher, där spelarna plockar poäng enligt placering i matchen och antalet elimineringar de lyckats utföra. Vinnarna av både solo- och duofinalen kommer att få 3 miljoner dollar var.

Alla finalister belönas garanterat med 50 000 dollar var, alltså ungefär 44 000 euro, och de som kniper andra-, tredje- och fjärdeplatsen kommer alla att bli miljonärer.

Totalt kommer 30 miljoner dollar att delas ut i prispengar under veckoslutet. Det är den största summa som någonsin delats ut på ett e-sportevenemang. Åtminstone fram till augusti, då ännu mer pengar kommer att stå på spel i DOTA 2 turneringen i Shanghai.

Fortnite har 250 miljoner spelare

Fortnite: Battle Royale är ett gratis spel som utvecklats av Epic Games och som blivit väldigt populärt, särskilt bland unga spelare. Spelet har över 250 miljoner spelare.

I samband med världsmästerskapet ordnar Epic Games en tre dagar lång festival och tiotusentals fans väntas närvara – alla biljetter till evenemanget har sålt slut.

Den som vill följa med finalerna hemifrån kan se dem på Epic Games kanal på Youtube, eller via deras stream på Twitch.

Detta stora världsmästerskap till trots har många har spekulerat kring om Fortnite redan nått sin höjdpunkt. Fortnites Twitchstream tappat tittare under 2019. I maj i år hade tittarsiffrorna minskat med 38 procent jämfört med året innan.

Tittarsiffrorna som genereras under veckoslutet kommer att vara talande för Fortnites nuvarande popularitet.

Källor: The Guardian, BBC, Ilta-Sanomat

Diskussion om artikeln