Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt fler behöver hjälp för att ha råd med mat: "Man blir inte mätt av att solen skiner"

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 10:43.
Ett femtiotal personer står i kö längs trottoaren.
Bildtext Kön till livsmedelsutdelningen sträcker sig långt.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

I Åbo har man märkt av att det är allt flera som behöver hjälp för att få mat på bordet, berättar Reneé Honkanen vid Operation Matkasse. Under sommaren behöver speciellt barnfamiljer extra hjälp.

En varm sommardag i juli ringlar sig kön till matutdelningen på Västerlånggatan i Åbo runt kvarteret.

Bilden av att det är mest hemlösa eller alkoholister som söker sig till brödköer hänger kvar, även om det i dagens läge inte stämmer.

Här står personer i olika åldrar i det stekande solskenet och väntar på att få en kasse med livsmedel. Barnfamiljer, studerande och pensionärer.

- Under sommaren är det speciellt barnfamiljer som behöver mera hjälp, eftersom barnen inte får någon skolmat och därför behöver mera mat hemma. Men är du arbetslös eller sjuk så blir du inte mätt av att solen skiner, säger Reneé Honkanen på Operation Matkasse.

En blond kvinna står och plockar upp frukt ur en låda.
Bildtext Reneé Honkanen, arkivbild.
Bild: YLE/Johanna Burman

Operation Matkasse fungerar som en takorganisation för de församlingar och föreningar i Åbo som erbjuder matutdelning. De har märkt av att behovet av hjälp har ökat.

- Vi har räknat ut att behovet ökar med kring 10-17 procent per år. Det syns hela tiden nya ansikten i köerna. Pengarna räcker inte till för allt flera, allt är så dyrt nuförtiden och många har nollkontrakt eller jobbar deltid. Förra året delade vi ut över 170 000 matkassar, säger Honkanen.

Organisationen har ett trettiotal samarbetspartner, som till största del är olika församlingar. Tillsammans med dem erbjuder organisationen både mat och kläder på olika platser i Åbo, och bland annat i Nådendal, Reso och Pemar.

Många håller sommarpaus

Sommartid är det många av församlingarna och föreningarna under Operation Matkasse som håller en sommarpaus, antingen hela sommaren eller bara några veckor.

- Några delar nog ut hela sommaren igenom, och pauserna infaller inte alltid samtidigt så det finns alltid någonstans man kan få mat, säger Honkanen.

ruoka-apu
Bildtext Operation Matkasse delar ut mat på totalt 14 platser runtom i Åbo.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Från och med den här veckan kan man få mat i Åbo på måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar. I augusti börjar sommarpauserna ta slut och man kan igen få mat någonstans i Åbo varje dag.

Jag tycker det är synd att så många människor ska behöva hjälp för att ha råd med mat.

Den sociala delen är viktig

Ofta är det inte bara maten som är viktig för personerna som kommer till matbiståndet, utan det är också viktigt att få träffa folk.

- Jag har själv delat ut mat i tio år i Kråkkärret. Där är många som kommit dit regelbundet i flera år, de har blivit vänner med varandra och många ensamma mammor har hittat kaffesällskap. Alla behöver någon att prata med.

Ett femtiotal personer står i kö längs trottoaren.
Bildtext Matbistånd behövs året runt.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Också volontärerna som delar ut maten är noga med att få kontakt med de som står i kö. Totalt handlar det om kring 500 personer som delar ut mat runt om i Åbo.

- Vi försöker alltid ha tid för att lyssna på dem och prata med dem. Det är inte som förr i världen, nu bemöter vi alla med "Hej, roligt att träffa dig, kul att du kom" och frågar hur de mår. Då de går hälsar vi dem tillbaka nästa vecka, säger Honkanen och fortsätter:

- Jag tycker det är synd att så många människor ska behöva hjälp för att ha råd med mat. Jag hoppas situationen i vårt land förbättras, så att man skulle få en sådan lön, pension och andra sociala stöd att man i alla fall kan få mat på bordet. Men vi är glada att vi kan hjälpa och vi gör jobbet med hela hjärtat.

Diskussion om artikeln