Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Luftkonditionering är räddningen på äldreboenden i sommarhettan - Terttu Keto i Nykarleby trivs bra inomhus

Från 2019
Terttu Keto bor på Haga serviceboende i Nykarleby.
Bildtext Terttu Keto bor på Haga serviceboende i Nykarleby.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Nyöppnade Haga hemmet i Nykarleby har luftkonditionering och det är en räddning när termometern kryper upp till temperaturer kring 30 grader Celsius. I äldre serviceboenden har också luftkonditionering installerats, Mariahemmet i Jakobstad är ett annat exempel på ett boende som har nyrenoverade rum och i samma veva fick man luftkonditionering.

När sommarhettan slår till är det också viktigt att också dricka tillräckligt och med regelbundna intervaller, annars finns det en risk för uttorkning. Det här gäller inte bara för äldre människor.

Haga-hemmet i Nykarleby startade verksamheten i april

När Yle Österbotten kommer på besök rör sig yttertemperaturen kring 30 grader i Nykarleby. Innetemperaturen i Haga hemmet ligger på behagliga 21 grader.

- Det är en behaglig temperatur, det varierar en del i klientrummen om de vetter mot solen. Jag är förvånad över att ventilationen fungerar så bra, säger teamledaren Harry Holmberg.

Teamledare Harry Holmberg vid Haga serviceboende i Nykarleby
Bildtext Teamledare Harry Holmberg vid Haga serviceboende i Nykarleby.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Den bästa termometern är enligt Holmberg att fråga de boende om de fryser eller om det är bra. För tillfället kan man inte röra sig så mycket ute som man önskar på grund av värmen. På uteplatsen på södra sidan ligger temperaturen kring 30 grader.

- Jag klagar inte, det är riktigt bra som det är inomhus, säger Terttu Keto som bor på Haga hemmet.

Det tog sin tid innan Haga hemmet i Nykarleby kunde starta verksamheten och närmast berodde det på svårigheter att hitta personal. För närvarande har boendet sju klienter men är dimensionerat för 30 klienter.

På innergården vid Attendos servicehem kan det bli hett när solen gassar på
Bildtext På innergården vid Attendos servicehem kan det bli hett när solen gassar på.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Det finns fortfarande för lite personal för att man skall kunna ta emot fler klienter men till hösten räknar Harry Holmberg med att man skall kunna rekrytera mer personal.

- Jag tror att många i vårdbranschen har sökt sig till Sverige som sommarvikarier med högre löner, därför har det överlag varit svårt att få personal.

- Vi har lyckats få sommarvikarier, vi har studerande som jobbar hos oss, säger Carina Kackur som föreståndare vid Mariahemmet i Jakobstad.

Mariahemmet har också fått luftkonditionering

Kraven på de existerande boendena har också skärpts om de vill få status som effektiverade serviceboenden.Mariahemmet i Jakobstad har nyligen renoverat sina utrymmen i den så kallade Astrid enheten, rummen har blivit större men färre till antalet och luftkonditionering har installerats.

Carina Kackur är föreståndare på det föreningsdrivna Mariahemmet i Jakobstad
Bildtext Carina Kackur är föreståndare på det föreningsdrivna Mariahemmet i Jakobstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Rummen och korridoren har fått luftkonditionering , säger föreståndaren Carina Kackur.