Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstänkt mördarduo fortfarande på fri fot i Kanada – sökarbete pågår i Manitoba

Från 2019
Uppdaterad 26.07.2019 16:56.
Kam McLeod och Bryer Schmegelsky, två kanadensiska tonåringar som misstänks ha mördat tre personer i Kanada.
Bildtext Polisen uppmanar allmänheten att vara på sin vakt och inte gå nära duon, utan kontakta polisen omedelbart om de ser dem.
Bild: RCMP/EPA

På tisdagen uppgav Kanadas ridande polis (RCMP) att de misstänker två försvunna tonåringar för tre mord i British Columbia. Nu tros de misstänkta befinna sig i glesbygden i Manitoba.

Det hela började då en australisk man vid namn Lucas Fowler och en amerikansk kvinna vid namn Chynna Deese hittades mördade i norra delen av British Columbia. Paret hade skjutits ihjäl nära de varma källorna i Liard, troligen under natten mot den 15 juli.

Fyra dagar senare uppgav polisen att de sökte två försvunna tonåringar – Kam McLeod, 19, och Bryer Schmegelsky, 18 – vars bil hittades övergiven och ståendes i lågor i södra delen av Dease Lake.

McLeod och Schmegelsky befarades till en början ha fallit offer för samma mördare som Deese och Fowler, eftersom brottsplatsen låg relativt nära platsen där den brända bilen hittades.

Mystiken tätnade emellertid när polisen senare under samma dag hittade en ihjälskjuten man dryga två kilometer från bilbranden. Mannen identifierades den 24 juli som den 64-åriga Vancouverbon Leonard Dyck.

RCMP har nu efterlyst duon som misstänkta för de tre morden. Polisen kan inte med säkerhet yttra sig om de är beväpnade eller inte, men de anses farliga och allmänheten i Manitobaområdet uppmanas vara på sin vakt.

Lucas Fowler och Chynna Deese, paret som hittades mördade i Kanada.
Bildtext Lucas Fowler och Chynna Deese var på en tvåveckorsresa genom British Columbia.

“En storslagen död”

McLeod och Schmegelsky uppges vara barndomsvänner. Båda två är från Vancouverön.

Duon var på väg till sina jobb i Yukon då de försvann i förra veckan. Ingendera har kontaktat sin familj sedan de försvann.

Alan Schmegelsky, en av de misstänktas far, sade i en intervju med nyhetsbyrån Canadian Press att hans son antagligen planerar att dö i en konfrontation med polisen.

– De vill ha en storslagen död. Tro mig, det är vad de vill, säger Schmegelskys far.

Duons motiv är fortsättningsvis okända.

Terrängen försvårar sökarbetet

Ögonvittnen såg McLeod och Schmegelsky köra en grå Toyota i närheten av Gillam, Manitoba den 24 juli. Bilen hittades senare sönderbränd i närheten.

Inga andra fordon rapporteras ha stulits, och RCMP anser det sannolikt att duon fortfarande befinner sig i området. Ett större sökarbete har inletts, som emellertid försvåras av terrängen.

– Terrängen är väldigt tätvuxen och svårgenomtränglig. Dessutom är det ett stort område, säger korpral Julie Courchaine vid RCMP till BBC.

Diskussion om artikeln