Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hästsportcenter byggs på talko i Korsholm – första loppen vid Wahlrooska i augusti

Från 2019
Rött hus sett från en åker.
Bildtext Området kring det Wahlrooska hemmanet ska utvecklas till ett mångsidigt hästsportcenter.
Bild: Yle/Merja Siirilä

Ett hästsportcenter byggs på det gamla hemmanet i sann talkoanda. Finansiering från grannkommunerna skulle ändå vara välkommen.

En björkallé välkomnar besökare till den gamla bondgården i Solf i Korsholm. På gården är det shetlandsponnyerna Lordi och Linus samt den ivriga unga welsh cob-hingsten James som har hand om gräsklippningen.

Även om det ståtliga huset som har stått på platsen sedan 1902 inte längre har kvar sin forna glans ser Wahlrooskas hästsportentusiaster en potential att göra den till centrets huvudbyggnad.

Inne i byggnaden har man inlett en omfattande renovering. Bland annat har man rivit upp golvet i köket.

Två kvinnor står bredvid två hästar.
Bildtext Varpu Sutela-Virolainen och Tove Söderholm med hästarna Linus och Lordi.
Bild: Yle/Merja Siirilä

Förutom huvudbyggnaden består hemmanet av drygt femtio hektar mark och åtskilliga gårdsbyggnader, vilket talar om hur stora planerna de aktiva har för området är.

För Wahlrooska rf:s ordförande Tove Söderholm var det kärlek vid första ögonkastet.

– Det här är en fantastisk plats, säger Söderholm.

Hon har själv ridit hela livet och sysslar numera med körning, en hästsportdisciplin där man sittande i en vagn ska köra ett ekipage bestående av en, två eller fyra hästar.

En tioårig dröm

Drömmen om ett hästsportcenter har funnits ända sedan branden vid Vasa travbana 2006 som lämnade många hästsportentusiaster utan en samlingsplats.

I Österbotten planerades länge ett hästsportcenter som skulle upprätthållas av samkommunen Vasaregionens idrottshallar. Centret skulle byggas i Vikby-Tölbyområdet i Korsholm.

Kostnaderna på 6,2 miljoner euro skulle delas mellan Vasa stad, Korsholms kommun och en grupp privata företagare som skulle ha hand om ridsportdelen.

Arbetet med Botnia Horse Arena framskred snabbt och våren 2012 var grävningsarbetet redan långt hunnet.

Den nybyggda vägen mot det blivande Hästsportcentret
Bildtext Vägen till det planerade hästsportcentret i Vikby-Tölby.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Ridsport eller ishockey

Vartefter projektet med Botnia Horse Arena framskred väckte det även motstånd.

Flera politiker i Vasa och Korsholm krävde att man skulle begära timeout i byggandet av hästsportcentret, eftersom kostnaderna växte sig allt större. Man befarade att projektet till och med skulle skada relationen mellan kommunerna. I mars 2013 lades hästsportcentret på is.

Meningen var att projektet skulle tas upp till behandling följande år. Vid samma tid diskuterades emellertid i Vasa stadsfullmäktige ifall man borde utvidga Vasa ishall.

I februari 2014 ordnade hästfolket en åsiktsyttring med ett hundratal deltagare och drygt tio hästar. Den fick dock inte önskad effekt; projektet frystes likväl.

Fram tills i dag har projektet med Botnia Horse Arena inte fått någon fortsättning.

En ny början

Wahlrooska har börjat från noll och på en ny plats.

År 2017 hyrde Korsholms kommun ut Wahlrooska gamla hemman till hästsportföreningen.

Av området på 52 hektar har Wahlrooska rf 28 hektar till sitt förfogande. Återstoden säljer Korsholm eller hyr ut enligt behov.

Ett gammalt hus .
Bildtext Huvudbyggnaden flyttades till sin nuvarande plats 1902.
Bild: Yle/Merja Siirilä

Under de kommande tio åren har man för avsikt att bygga bland annat en övningstravbana, en terränghinderbana, en manege och flera häststall. Tanken är att området på lång sikt ska utvecklas till ett mångsidigt hästsportcenter.

Fastän renoveringarna i det här skedet genomförs i talkoanda hoppas man att de kringliggande kommunerna ska stödja projektet.

– Hittills har bara Korsholms kommun varit med. Kommunen har skött om planläggningen och lovat finansiering till hösten. Vi hoppas verkligen att Vasa stad och kringliggande kommuner också vill vara med, för området kommer att gagna alla hästmänniskor, berättar Söderholm.

Färre utövare

I synnerhet travutövare har länge saknat ordentliga förhållanden att träna i. Tove Söderholm och Varpu Sutela-Virolainen tror att det här har medfört att antalet utövare har minskat.

– Om man vill rida fälttävlan måste man åka till Kronoby eller Niinisalo. Också de som sysslar med körning har lidit. Det krävs mycket motivation, och om det är fråga om ett barn måste föräldrarna skjutsa, säger Sutela-Virolainen.

Två kvinnor ler framför kameran.
Bildtext Hästsportentusiasterna Tove Söderholm och Varpu Sutela-Virolainen.
Bild: Yle/Merja Siirilä

– En hel del travmänniskor har flyttat bort från Vasa och närmare Seinäjoki där de kan utöva sin sport. Många har gjort sig av med sina travhästar. Travsporten är på nedåtgående här i Vasa. Hoppas att intresset växer igen när övningsbanan är klar, tillägger Söderholm.

Hårt arbete

När hästsportutövarna besökte området för första gången var hemmanet fyllt av snår. Som första steg röjde de gården från videbuskar. De ivriga hästsportutövarna såg till att uthusen blev målade och gården röjd.

Även om det finns mycket kvar att göra ska området om en månad vara klart för sin första prövning. I slutet av augusti ordnas det körningstävling på Wahlrooska.

– Vi har förberett derbyfältet, nu ska vi bygga läktaren och ställa köket i ordning. Jag tror att vi kan ordna en fin tävling här, konstaterar Söderholm.

En häst som betar.
Bildtext Ponnyerna håller gräset kort under sommaren.
Bild: Yle/Merja Siirilä

Det är en bit kvar innan platsen uppnår sin fulla glans.

– Förhoppningsvis får vi den snabbt i skick. Här är tryggt för hästar att röra sig. Om du har en ung häst kan du inte rida på vägen bland bilarna. Det är fantastiskt att vi får en plats där man kan rida tryggt, säger Sutela-Virolainen.

– Jag hoppas att den gamla bondgården och lantidyllen får stå kvar. Det vore fantastiskt om hästarna kom tillbaka hit till landsbygden.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Wahlrooskan ensimmäiset kilpailut elokuussa – hevosurheilukeskus valmistuu talkoovoimin Mustasaareen", skriven av Merja Siirilä.