Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hagelstorm och jordskred ställde till det i Tour de France – dagens etapp avbröts, colombianska Bernal tog över gula västen

Från 2019
Egan Bernal och Julian Alaphilippe i farten.
Bildtext Egan Bernal (i vitt tröja i mitten) var snabbast upp för Col de l’Iseran och tog sig förbi Julian Alaphilippe i sammandraget.
Bild: Yoan Valat / EPA-EFE / All Over Press

Ett oväntat oväder ledde till att arrangörerna valde att avbryta den 19:e etappen i Tour de France. Istället var det ställningarna vid etappens högsta punkt som gällde – och det tackade Egan Bernal för.

För toppåkarna från Frankrike blev dagens etapp närmast en mardröm. Först tvingades femman Thibaut Pinot kasta in handduken på grund av en lårskada.

Sedan klarade ettan Julian Alaphilippe inte av att svara alls då Egan Bernal ryckte iväg.

Men etappen avbröts redan före målgång. En enorm hagelstorm gjorde nämligen vägarna osäkra och arrangörerna valde att blåsa av. Dessutom hade ett jordskred kapat av vägen längre fram.

Istället räknades resultaten högst uppe på Col de l’Iseran som de slutliga. Samtidigt lyckades Egan Bernal ta sig förbi Alaphilippe i sammandraget och fick klä på sig den gula västen efter etappen.

Inför dagens etapp låg Bernal 90 sekunder efter Alaphillippe, men colombianen var drygt två minuter snabbare upp för berget än fransmannen.

Stallchefen: "Måste komma ihåg att det kan finnas offer"

Då endast en bergsetapp återstår av Touren innebär det att det är fördel Bernal i segerkampen. Tour de France avrundas på söndag i Paris. Den näst sista, ofta avgörande, etappen körs i morgon.

I och med ovädret skrevs också ett stycke Tour de France-historia då ingen officiellt tilldelades segern på etappen. Det är första gången i den anrika cykeltävlingens historia som en etapp blivit utan segrare.

– Först och främst måste vi komma ihåg att det har skett ett jordskred och att det kan finnas offer. Vi hoppas att alla är okej. Cykling är en sak, men hälsan går alltid först, säger Dave Brailsford, stallchef för Bernals Ineos-team, i brittisk tv efteråt enligt BBC.

– Så å ena sidan är jag lite orolig för vad som kan ha hänt, men å andra sidan är jag glad för resultatets skull, fortsätter han.

Diskussion om artikeln