Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuffare och aggressivare Eva Wahlström redo för ”den största damboxningsmatchen på länge” – men medger att hon inte har stenkoll på motståndet i Las Vegas

Från 2019
Uppdaterad 26.07.2019 21:26.
Eva Wahlström.
Bildtext Eva Wahlström under en match.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Den 2 augusti försvarar Eva Wahlström sitt VM-bälte mot Ronica Jeffrey. En motståndare som ska rankas som stenhård – men vars stil Wahlström inte vet ett dugg om. Matchen får visa hur jag ska boxas, säger hon till Yle Sporten.

Las Vegas-matchen närmar sig för Eva Wahlström. På lördag sätter hon sig i flygplanet från Helsingfors till casinostaden i Nevada – där en fajt väntar om en vecka.

Motståndet stavas Ronica Jeffrey.

– Hon är jättejättebra, summerar Eva Wahlström för Yle Sporten.

– En av de bästa i min serie. Hon har bara förlorat en match. Hon är snabb och rörlig, vilket gör henne svår att träffa, analyserar hon.

Men även om Wahlström och hennes team tagit en koll på Jeffreys statistik är det mycket om amerikanskan som fortfarande är höjt i dunkel.

– Jag har ingen aning om hur hon kommer att boxas, medger Wahlström.

– Det finns endast väldigt gamla videor på hennes matcher. Så vi har varit tvungna att träna in olika stilar. Vi har nu tre olika alternativ för hur jag ska boxas och matchen visar sedan vilket jag ska köra på med, fortsätter hon.

Har lärt sig att boxas på närmare avstånd

Ursprungligen var det dessutom meningen att Wahlström skulle mäta sig mot mexikanska Yareli Larios. Men även om motståndaren byttes ut känner Wahlström sig motiverad och redo.

– Det känns faktiskt jättebra. Jag har många hårda träningsmånader bakom mig och nu när vi har lättat på lasset så känns det som att snabbheten och explosiviteten kommit fram.

Är det något speciellt du har satsat på?

– Jag har jobbat med min nuvarande tränare Risto Juvonen i ett år och saker som vi har jobbat på börjar nu bära frukt. Till exempel boxades jag tidigare på längre avstånd, men nu har jag blivit tuffare, aggressivare och redo att boxas närmare motståndaren, berättar hon.

Eva Wahlström nyrkkeilijä.
Bildtext Eva Wahlström.
Bild: Markku Rantala / YLE

Boxningsvärlden har den här veckan skakats av två tragiska dödsfall. Måde Maksim Dadasjev och Hugo Santilla dog efter skador de drog på sig i ringen.

Wahlström har själv redan grundligt läkargranskats inför den kommande VM-matchen och påminner om att varje boxare är medveten om riskerna som hör till grenen.

– Men det gör det inte mindre sorligt att det har gått så här. Samtidigt vet alla att det kan gå illa. Man måste helt enkelt kämpa, skydda sig själv och boxas talangfullt, summerar hon.

Går också nästa match i USA – oberoende hur det går

Att gå en fight i Las Vegas kan också vara överväldigande för en oerfaren boxare. Men Eva Wahlström vet att man ska ta allt som kommer med en gnutta humor.

– Jag har lärt mig att det kan hända precis vad som helst. Man ska inte ta det för allvarligt. Men förstås satsar jag fullt på matchen, det kommer att bli en jättebra tillställning. Det är en av de största boxningsmatcherna på damsidan på evigheter, menar hon.

Vet du redan hur resultatet från den här matchen kan komma att påverka din fortsättning?

– Oberoende hur det går så slåss jag i USA nästa gång. Förlorar jag nu får jag antagligen möta henne på nytt. Vinner jag så har jag en annan motståndare, avslöjar Wahlström.

Diskussion om artikeln