USA och Guatemala ingår avtal om asylsökanden - icke-statliga organisationer anser att Guatemala inte är ett "säkert tredjeland"
USA och Guatemala har kommit fram till ett avtal gällande asylsökanden. Avtalet gör Guatemala till ett så kallat säkert tredjeland, vilket betyder att asylsökanden som kommer till Guatemala måste söka asyl där i stället för att fortsätta sin resa till USA via Mexiko.
USA:s president Donald Trump sade på fredagen att avtalet får ett slut på asylbedrägerier, men ändå tryggar "genuina" asylsökandes säkerhet.
- Det här avtalet är en milstolpe som lämnar prärievargar och smugglare arbetslösa, sa Trump, som hänvisade till människosmugglare som har smugglat tusentals människor via Mexiko till USA:s södra gräns.
Avtalet har kritiserats eftersom Guatemala inte är ett säkert land för asylsökanden, enligt icke-statliga organisationer.
Guatemala ville inte ursprungligen gå med på avtalet, men Trump hotade landet med motåtgärder tidigare den här veckan.
Guatemalas inrikesminister Enrique Degenhart var på fredagen i Vita huset för att skriva under avtalet med minister Kevin McAleena som ansvarar för USA:s nationella säkerhet.
Mål att stoppa migranter från Honduras och El Salvador
Avtalet påverkar speciellt migranter från Honduras och El Salvador, eftersom de måste resa genom Guatemala för att komma till Mexiko.
Många migrerar också från Guatemala till USA.
Guatemalas grundlagsdomstol kom nyligen fram till att man inte kan räkna Guatemala som ett säkert tredjeland för asylsökande. Det är oklart hur avtalet går ihop med domstolens linjedragning.
Enligt icke-statliga organisationen Refugees International kan avtalet försätta många av de mest utsatta människorna i Centralamerika i fara.
Antalet migranter som kommer till USA:s södra gräns har ökat kraftigt under det senaste året. Majoriteten av dem kommer från Centralamerika och säger att de flyr från sitt fattigdom och våld i sina hemländer.
Det nya avtalets mål är att hindra dem från att ens komma till Mexiko.
Källa: STT, AFP