Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

WHO varnar för elektroniska cigaretter: Utan tvivel skadligt för hälsan

Från 2019
En man som röker en e-cigarett.
Bild: AFP / Lehtikuva

WHO kräver regleringar för e-cigaretter som har marknadsförts som ett hälsosammare alternativ till traditionella cigaretter. Organisationen varnar för e-cigaretters hälsorisker.

Enligt WHO är e-cigaretter obestridligen skadliga för hälsan och därför borde produkterna regleras.

När man röker e-cigaretter andas man in nikotinhaltig ånga.

E-cigaretterna har bland annat blivit populära bland personer som försöker sluta röka, eftersom man anser att de inte är lika skadliga som traditionella cigaretter.

E-cigaretter innehåller inte tobak eller tjära. Myndigheterna i många länder oroar sig ändå att e-cigaretter har lockat nya användare till att börja röka, speciellt ungdomar.

Man vet inte ännu exakt hur e-cigaretter påverkar hälsan.

- Fastän man inte har avgjort noggrant för hurudan stor risk användning av elektroniska nikotindoserare utgör så är det utan tvekan skadligt och borde därför regleras, säger WHO i sin nya tobaksrapport.

Enligt WHO finns det inte tillräckligt med bevis som skulle stöda påståendet att e-cigaretter hjälper rökare att sluta röka traditionella cigaretter.

- I de flesta länderna där e-cigaretter är tillgängliga så använder majoriteten av användarna både dem och traditionella cigaretter, vilket inte har just några som helst fördelar för hälsan.

San Francisco har redan förbjudit tillverkning och försäljning

Regleringen av elektroniska cigarettprodukter har varit knapp. I juni meddelade ändå San Francisco som första staden i USA att de förbjuder försäljning och tillverkning av e-cigaretter.

Förbudet motiverades med den dramatiska ökningen av antalet ungdomar som använder e-cigaretter.

I bland annat Kina planerar man även att reglera e-cigaretter.

Stora cigarettföretag har under de senaste åren satsat stort på marknadsföringen av e-cigaretter.

Diskussion om artikeln