Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s högsta domstol: President Trump får använda 2,5 miljarder dollar av försvarsministeriets tillgångar för sin mur

Från 2019
Uppdaterad 27.07.2019 14:08.
Två poliser ur gränsbevakningen vdi gränsmuren mot Mexiko. Den är fyra gånger högre än de.
Bildtext Gränsen mellan USA och Mexiko.
Bild: Bengt Östling/Yle

President Donald Trumps administration får använda 2,5 miljarder dollar av försvarsministeriets tillgångar för att bygga muren vid Mexikos gräns.

Fem konservativa domare röstade för finansieringen och fyra liberala domare röstade emot den.

Att bygga en mur vid Mexikos gräns var ett av Trumps största vallöften och därför är högsta domstolens beslut en stor seger för honom.

Trump utlyste tidigare i år nationellt nödläge för att kunna förbigå kongressen när den inte ville bevilja presidenten de pengar för byggandet av muren som han ville ha.

Han ville också ha rätten att använda försvarsministeriets pengar för murprojektet. Det var meningen att ta pengarna från försvarsministeriets andra projekt.

Trumps administration drogs ändå inför rätta av bland annat flera delstater, icke-statliga organisationer och städer vid gränsen.

De ansåg att det strider mot grundlagen att överföra pengar på det sättet utan kongressens godkännande.

I maj fattade den federala domstolen beslutet att förbjuda användningen av tillgångarna för murbygget så länge rättsprocesserna pågår.

Nu beslöt ändå högsta domstolen att de som drog administrationen inför rätta inte hade rätt att klaga om tillgångarnas användning.

Högsta domstolen tar alltså inte ställning till om Trumps handlingar var lagenliga. Beslutet tillåter i alla fall presidentens administration att direkt använda pengarna för att bygga muren.

Domstolarna kan däremot ännu senare komma fram till att administrationens handlingar inte har varit lagenliga.

Källor: STT, AFP, CNN

Diskussion om artikeln