Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals demonstranter greps i Moskva - missnöjet om orättvisa i lokalval fortsätter sjuda

Från 2019
Uppdaterad 27.07.2019 21:47.
Rysk demonstrant gripen under demonstration i Moskva.

I Moskva har polisen gripit hundratals människor i samband med en demonstration som oppositionen ordnar. Oppositionen har uttryckt missnöje över att deras kandidater inte tillåtits ställa upp i lokalvalet som ordnas i september.

Enligt AFP har över 1 000 demonstranter gripits. Enligt offentliga siffror har ungefär 3 500 människor deltagit i demonstrationerna som kräver rättvisa lokalval.

Redan under lördag morgon greps flera av oppositionens ledare, och när tusentals demonstranter på dagen samlades utanför Moskvas stadshus fortsatte polisen gripa demonstranter.

Manifestationen hade sammankallats av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som greps tidigare i veckan när han var ute och joggade i sin hemtrakt.

Enligt Navalnyj fortsätter protesterna tills oppositionens kandidater får ställa upp. Själv sitter han i fängelse sedan onsdag och ska avtjäna 30 dagars fängelsedom.

- Vi ska ta strid för våra kandidater. Vi ska visa makthavarna att de spelar ett farligt spel, sade Navalnyj för en vecka sedan när 21 000 personer demonstrerade i Moskva av samma skäl som nu.

Demonstrant grips av poliser i Moskva.
Bild: EPA

Myndigheterna: Vi kommer agera beslutsamt

Måndagen innan satte polisen i Moskva stopp för en mindre demonstration, även den utfärdad för att protestera mot upplevda orättvisor i lokalvalet.

Oppositionens kandidater hävdar att de tvingats ta sig igenom "en djungel av byråkrati och nya regler" bara för att sedan nekas tillstånd att ställa upp i valet.

Myndigheterna har krävt att obundna kandidater måste samla in 5 000 anhängares underskrifter för att registrera sig, men när de lyckats med det här har myndigheterna påstått att många underskrifter förfalskats.

Enligt rysk lag måste demonstrationer samt tidpunkten för dem diskuteras och godkännas av myndigheterna innan de hålls. I det här fallet har man inte fått grönt ljus. Demonstrationen som ordnades för en vecka sedan hade godkänts av myndigheterna.

Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin hade utfärdat en varning på sociala medier redan innan manifestationen påbörjats där han skrev att myndigheterna skulle "agera beslutsamt" för att garantera trygghet och ordning i staden.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln