Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mynt från 1600-talet hittades på Bergö

Från 2019
Uppdaterad 28.07.2019 18:40.
Kopparmynt från 1661
Bildtext Kopparmynt från 1661 hittades på Bergö
Bild: Peter Nyman

Tack vare metalldetektorer hittade Peter Nyman och hans vänner ett kopparmynt från 1661 intill hans gamla släktgård på Bergö i Malax. Det kan vara någon av mina förfäder eller deras bekanta som tappat myntet – det är ganska häftigt, säger Nyman.

Peter Nyman och hans sambo har köpt ett hus på Bergö i Malax. Huset har varit hans farmor och farfars och har anor till ett hemman på 1500-talet.

Släktforskning har blivit ett stort intresse för Peter liksom att få reda på mera om platsen där huset står. Ett sätt att få reda på mera är att undersöka marken med metalldetektor och det gav resultat. Ett kopparmynt från 1661 hittades vid första försöket med metalldetektor.

Gården ligger på en av de ursprungliga hemmansägorna på Bergö och har från början tillhört en släkt som heter Urväder. Släkten dog ut i slutet på 1700-talet och hemmanet kom i nya händer men myntfyndet i marken ger en koppling tillbaka till de gamla ägarna.

Myntet kommer att doneras till hembygdsmuseet på Bergö och det är det äldsta myntfyndet som gjorts på Bergö.

- Fyndplatsen ligger alldeles i närheten av en av ursprungsgårdarna, Urväder, som är dokumenterad från 1500-talet, säger Per-Erik Berglund från hembygdsmuseet.

Metalldetektor gav resultat

Peter Nyman och hans sambo hade bjudit in en god vän, Patricia Nygård och hennes mamma som båda har metalldetektorer för att leta efter metallfynd på tomten. Letandet började utan några större förhoppningar. Sällskapet tog varsin metalldetektor och började leta och gräva.

Peter Nyman bredvid stenen där myntet från 1661 hittades
Bildtext Peter Nyman invid stenen där myntet hittades
Bild: Privat

- Jag tänkte att med lite tur hittar vi nåt gammalt metallföremål från äldre tider, kanske en fårskälla från 1700-talet, säger Peter Nyman.

Peter hittade en del fynd, kapsyler och liknande från 1970-talet men inget av större intresse.

- Plötsligt ropade min kompis mamma att vi skulle komma och titta, hon hade hittat ett kopparmynt som det stod 2 öre KM 1661 på. Fyndet gjordes invid en sten.

- Det kan vara nån av mina förfäder eller deras bekanta som tappat myntet och så gräver vi upp det 360 år senare. Det är ganska häftigt.

Intresset för att leta metallföremål med metalldetektor ökar

Patricia Nygård berättar att intresset för att leta efter metallföremål med metalldetektor väcktes efter att hennes mamma först fått en apparat i julklapp.

- Man blir ju jätteglad, det är inte så ofta man hittar så gamla grejer som det här myntet, det är första gången. Det blev lite pirr i magen när vi såg att myntet var från 1600-talet, säger Patricia Nygård.

Enligt Jorma Imppola från Vasanejdens numismatiker är myntet, 2 öre KM (kopparmynt), ingen raritet och det har inget större ekonomiskt värde. Skicket är också ganska dåligt men det har förstås ett stort affektionsvärde för Peter Nyman.

Diskussion om artikeln