Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strid bland tyska högerpopulister – den radikala ”flygeln” strävar efter mer inflytande

Från 2019
AfD:s partichef Björn Höcke i den östtyska delstaten Thüringen.
Bildtext Björn Höcke, leder den så kallade "flygeln" i AfD.

Inom det tyska högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland pågår en bitter maktkamp. Det här på grund av att de mer radikala krafterna inom partiet hela tiden försöker nå mer inflytande. Under de senaste månaderna talas det till och med om en splittring av partiet.

Bayerska AfD:s partidag för en dryg vecka sedan var framför allt en stökig tillställning.

Under partidagen kom det till öppen strid mellan de olika fraktionerna inom partiet, en strid som för tillfället sätter sin prägel på hela det högerpopulistiska, ställvis högerextrema AfD.

Mot varandra står de mer moderata krafterna och den så kallade ”flygeln”, som leds av den mycket omstridde Björn Höcke, partichef i den östtyska delstaten Thüringen.

Den högernationalistiska flygeln gäller som uppsamlingsplats för de radikala krafterna inom AfD och sedan början av det här året klassar den tyska säkerhetstjänsten flygeln som en misstänkt extremistisk organisation.

Samtidigt handlar det här också om en strid mellan öst och väst.
Inom det för det mesta mer moderata västtyska AfD beskyller man Höcke och hans flygel för att blanda sig i angelägenheterna i väst, bland annat genom att starkt stöda personer från flygeln.

– Flygeln kan spela en viktig roll inom AfD om man bara håller ytterhögern utanför och det förväntar jag mig att Höcke ska göra, säger Georg Pazderski partivice som räknas till de moderata i en intervju för rundradiobolaget ARD.

Valreklam för AfD i delstaten Brandenburg som håller delstatsval.
Bildtext Valreklam för AfD i delstaten Brandenburg som håller delstatsval.

Ställer Höcke upp i ordförandevalet?

Höckes och flygelns position inom partiet kan ändå komma att stärkas ytterligare under de kommande månaderna.

I tre östtyska delstater, där alltså den radikala flygeln är stark hålls delstatsval under hösten och till exempel i delstaten Sachsen kan AfD till och med bli största parti. Något som aldrig tidigare har hänt i en tysk delstat.

Om Höcke ställer upp i ordförandevalet i november är än så länge oklart. Inom AfD finns många som gärna skulle se honom ställa upp och helst förlora, så att han samtidigt skulle förlora en del av sin makt inom partiet.

Höcke själv har sagt att den nuvarande partiledningen inte kommer att väljas på nytt, men sina egna planer har han än så länge alltså inte avslöjat.

Med Höcke som ordförande skulle AfD ta ytterligare ett stort kliv åt höger och frågan är hur många av de mer moderata partimedlemmarna som fortsättningsvis skulle godkänna linjen.

Samtidigt är en splittring av partiet ändå något som båda sidor in i det sista vill undvika, endast tillsammans kan man nämligen nå resultat som i förbundsdagsvalet för två år sedan.

Diskussion om artikeln