Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 200 ihjälsvultna renar påträffades på Svalbard - forskare misstänker klimatförändringen

Från 2019
Död ren på Svalbard.
Bildtext Död ren på Svalbard, sommaren 2018.
Bild: Kaisa Siren / All Over Press Finland

I 40 års tid har Norwegian Polar Institute kartlagt det vilda renbeståndet på Svalbard. I år stötte forskarna på en förfärande syn - de hittade över 200 ihjälsvultna renar.

Det var huvudsakligen tre forskare som vandrade runt i ögruppens tundra i tio veckor i rad. De uppger sig aldrig ha sett så många döda renar på en gång.

Forskarna misstänker att renarna svultit ihjäl och att det beror på förändringar i klimatet. Renarna hittar inte tillräckligt med mat på vintern.

I december i fjol regnade det kraftigt på Svalbard, vilket enligt forskarna ledde till att betesmarkerna på flera områden i Svalbard blev täckta av is.

"Skräckinjagande exempel"

- De kadaver vi hittat är av renar som svultit ihjäl, säger forskaren Åshild Ønvik Pedersen till det norska rundradiobolaget NRK.

Ønvik Pedersen ser det här som ett "skräckinjagande exempel på hur klimatförändringar påverkar naturen". Hon berättar att djuren har tävlat om den lilla maten som funnits till hands. Sämst har de gått för de äldsta och yngsta djuren.

Hon påpekar ändå att det är naturligt att vissa renar dör av svält under vintern. När klimatet ändras blir matbristen dock mer akut.

- Det stora antalet döda vi ser nu beror på kraftigt regn som i sin tur beror på klimatförändringen, säger hon.

Renen viktig för arktiska ekosystem

När regnet träffar marken i områden som Svalbard fryser det till is och maten fastnar där under.

- Renarna har betesmarker över hela Svalbard och på vintern brukar de gräva upp mat genom snön. De kan gräva genom snö men inte is.

Under tidigare forskningsuppdrag har man kunnat observera renar som äter tång och blåstång för att överleva. Enligt NRK räcker dessa dock inte till och kan dessutom ge renar magproblem.

- Det här är helt enkelt bara sorgligt, konstaterar Ønvik Pedersen.

Torkild Tveraa som är renforskare på Norska Institutet för naturforskning säger att hjortdjuret spelar en viktig roll i det arktiska ekosystemet i Europa, Asien och Nordamerika. Den håller bland annat oönskade växtarter i schack. Klimatförändringen kommer att ge oönskade växtarter bättre förhållanden att växa i.

- Renen är den största växtätaren i arktiska regioner. Om den försvinner och inte äter, trampar och gödslar runt sig kommer landskapen att se väldigt annorlunda ut, säger Tveraa till NRK.

Källor: NRK

Diskussion om artikeln