Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s underrättelsechef Dan Coats kommer att avgå - ersätts av Muellerkritisk republikan

Från 2019
Uppdaterad 28.07.2019 23:52.
USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats då han hördes av senatens underrättelseutskott den 13 februari.
Bildtext USA:s nationella underrättelsechef Dan Coats.
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

USA:s nationella underrättelsechef Dan Coats väntas meddela sin avgång inom några dagar, skriver New York Times. Coats och president Trump har haft flera meningsskiljaktigheter sedan han tillträdde.

Källor till tidningen uppger att Coats och Trump haft upprepade dispyter i frågor om Ryssland och Trumps påhopp på amerikanska underrättelsetjänster. Coats tillträdde som underrättelsechef i mars 2017.

Enligt The Hill planerar Trump att ersätta Coats med republikanen John Ratcliffe. Trump ska redan tidigare ha sett på Ratcliffe som en möjlig kandidat, men lär också ha imponerats av republikanen under utfrågningen av specialåklagare Robert Mueller.

Ratcliffe sågade vissa av fynden i Muellers rapport och sade att det inte är Muellers uppgift att "slutgiltigt fastställa Donald Trumps oskuld".

Rysslandsutredaren Robert Mueller gjorde många besvikna under utfrågningarna i kongressen. Många demokrater hade hoppats på en politisk seger medan republikanerna hade hoppats på ett avslut på Rysslandsutredningen som Trump upprepade gånger kallat "häxjakt".

Redan för en vecka sedan rapporterade CNN att Ratcliffe administrationen överväger att erbjuda honom ett jobb.

Trump bekräftade senare uppgifterna på Twitter.

- Jag har glädjen att avslöja att kongressledamoten John Ratcliffe från Texas kommer att nomineras till nationell underrättelsechef. John kommer att leda och inspirera till stordåd för landet han älskar. Den nuvarande chefen Dan Coats kommer att avgå 15 augusti. Jag tackar Dan för det fina arbete han gjort för vårt land. Den biträdande chefen kommer att utnämnas inom kort, skriver Trump på Twitter.

Källor: New York Times, CNN, The Hill

Artikeln uppdaterades klockan 23.50 med Trumps bekräftelse.

Diskussion om artikeln