Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen bekräftar fyra döda på matfestival i Kalifornien

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 06:19.
Nattbild av utryckningsfordon och räddningsmanskap efter massaker i Gilroy.
Bildtext Natten efter massakern sökte man ännu efter en andra gärningsman. Nu verkar det ha funnits bara en arg skytte, som sköt på måfå.
Bild: EPA-EFE

Polisen bekräftar att fyra personer dödades och ett tiotal skadades i söndagens masskjutning på en matfestival i Kalifornien. Gärningsmannen dödades snabbt av poliser på plats.

Gärningsmannen började skjuta mot festivalstånden och dödade minst tre personer innan han själv blev skjuten till döds av polisen. Bland de dödade finns en sexårig pojke och en trettonårig flicka.

Polisen misstänker att gärningsmannen tog sig in på festivalområdet genom att göra ett hål i stängslet.

Därför kom han igenom säkerhetskontrollen med sitt vapen, ett gevär av typen AK-47. Det hade han köpt lagligt i Nevada tidigare i juli.

”Mycket arg”

En medlem i det band som höll på att avsluta sitt uppträdande berättar för CBS-news att någon frågade skytten varför han gör det här.

- För att jag är mycket, mycket arg, svarade skytten. Mer har inte rapporterats om eventuella motiv.

Polisen uppger att han var 19 år gammal och bodde med sin familj.

Masskjutningen ägde rum under den tredje och sista festivaldagen på Gilroy Garlic Festival, som är en av USA:s största matfestivaler.

Gilroy - en drygt timmes körtid från San Francisco - har en befolkning på 50 000 invånare. Den kallas ibland för ”vitlökens huvudstad”.

”Vapenfri festival”

Det är fråga om en populär familjefestival som årligen lockar tiotals tusen besökare och är deklarerad som vapenfri. Inte heller mc-gäng och liknande får inträde.

Tidigare uppgifter om att det fanns en andra gärningsman har inte dementerats. Men enligt polisen är vittnesmålen varierande från den kaotiska situationen.

Enligt polischefen Scot Smithee verkar det som om gärningsmannen har skjutit omkring sig på måfå, utan något egentligt mål. Utredningarna fortsätter.


Texten har uppdaterats på måndag kl 23.04
Källor: Reuters, New York Times, CBS

Diskussion om artikeln