Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Upprördhet i Baltimore över Trumps slumkritik: "Där kan ingen vanlig människa bo"

Från 2019
Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Reaktionerna är skarpa i Baltimore efter president Trumps utfall mot kongressmannen Elijah Cummings. Ingen mänsklig varelse vill bo i Baltimore, med smuts och råttor och ohyra, skrev Trump. Det startade en twitterstorm mot kongressmannen - och hela Baltimore känner sig sårat.

Baltimore är den största staden i delstaten Maryland, en dryg timmes bilresa från Vita huset i Washington. Den är styrd av Demokraterna och har problem med brottslighet, våld och fattigdom.

En grupp människor utanför en butik i Baltimore. Skräp ligger på gatan.
Bildtext Baltimore 2015
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Baltimore är också Elijah Cummings hemstad. Han är ledande demokratisk kongressman, utskottsordförande och högljudd kritiker av president Trump.

Nu anser presidenten att Cummings borde ägna mer tid och uppmärksamhet åt att städa upp i den smutsiga, farliga staden, i stället för att jaga presidenten.

Fox News anger tonen

Presidenten följer upp en nyhet från Fox news. Där har man uppmärksammat problem i demokratiskt ledda amerikanska städer, med bilder där reportern vadar i avfall och smuts i hus och på gator.

Presidenten använde liknande ordalydelser. Han twittrade om råttor, avfall och ohyresinfekterade områden. Angreppet på Cummings var hårt.

- Han har medverkat till att skapa oredan genom åratal av svagt ledarskap. Alla vet att han har gjort ett förskräckligt arbete för människorna i sitt distrikt, skrev presidenten bland annat.

Cummings kom hotande nära?

Det är flera händelser med koppling till Cummings som retade upp Trump. Cummings är ansvarig för den ingående granskningen av presidenten i samband med Muellerrapporten.

Cummings kan också få skulden för att den tjänstförrättande säkerhetsministern i Trumps regering, Kevin McAleenan, inte klarade sig så bra när han hördes i kongressen. Han hävdade att allt fungerar problemfritt vid gränsen mot Mexiko.

Cummings skällde ut honom för att barnen sitter i burar vid gränsen med avföring i byxorna.

Utskottsordförande Elijah Cummings med ordförandeklubba.
Bildtext Elijah Cummings
Bild: EPA-EFE

- De sitter i avföringen och kan inte ta en dusch. Kom igen! Ingen av oss vill ha sina barn i den situationen. De är mänskliga varelser, dundrade Cummings.

President med rätt att attackera?

Det stämmer inte, sade Vita husets stabschef Mike Mulvaney i CBS. Exakt vad Mike Mulvaney dementerade förblev oklart, men enligt honom fungerar allt vid gränsen, den är bara alltför livligt trafikerad.

Trump vill visa på fattigdomen i Baltimore, men Cummings slösar sin tid på Rysslandsutredningen. Demokraterna ägnar sig åt skandaler och det vill presidenten visa på, sade Mulvaney.

En bil brinner på en gata i Baltimore.
Bildtext Baltimore har mycket problem med brottslighet, våld och fattigdom. Bilden är tagen 2015.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Det bor huvudsakligen svarta i området, där han säger att ”ingen mänsklig varelse” kan bo. En del har ansett att presidentens uttalanden är rasistiska. Men det är inte rasism, sade Mulvaney.

Trump själv har kastat fram att det i själva verket är Cummings som är rasist.

"Obegripligt"

Elijah Cummings har förklarat att han i första hand är lagstiftare och inte kommunalpolitiker. Men han åker hem till Baltimore varje kväll, och kämpar för Baltimore och hela landet på dagarna. Det är hans moraliska plikt, sade han.

Både Cummings och många andra demokrater är upprörda över Trumps angrepp.

Presidentkandidaten Bernie Sanders kallar det obegripligt att USA:s president attackerar amerikanska städer och invånare.

Cummings svarade också att han gärna skulle samarbeta med Trump om andra frågor för att lindra nöden, till exempel att sänka priserna på receptmediciner.

Sårade kommunalpolitiker: "Det har blivit bättre"

Kommunalpolitikerna i Baltimore är upprörda eftersom de respekterar Cummings. Men de är också sårade över angreppet på staden och anser att Trump som vanligt har missförstått.

Borgmästaren Bernard Young pekar på förbättringar som har gjorts. Han anser att Trump förolämpar alla invånare i Baltimore – och förstås honom som borgmästare.

Byggnader i Baltimore speglas på spegelblankt vatten.
Bildtext Baltimore 2014
Bild: AFP / Lehtikuva

- Se på all utveckling vi har fått till stånd! Och vi återuppbygger fortfarande en del av de områden som mest är i behov av hjälp, säger Bernard Young.

I lokaltidningen Baltimore Sun är reaktionerna också starka. På ledarsidan skriver tidningen att Vita huset har betydligt större makt att ändra på förhållandena i Baltimore än en enskild kongressman. Ledartextens rubrik är ”Bättre att ha några råttor än att vara en”.

Diskussion om artikeln