Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmrecension: Dramakomedin Late Night bjuder på smart och slagfärdig humor

Från 2019
Bild på skådespelaren Emma Thompson.
Bildtext Amerikanska late night-shower domineras av män och sedan 1980-talet har det inte funnits en kvinnlig programvärd. Men i filmen Late Night ser saker annorlunda ut och Emma Thompsons karaktär är en legend.
Bild: Cinema Mondo

Late Night är politisk och rolig utan att den slår en på fingrarna. Men den är något långsam och innehåller några spår för många för att den verkligen ska lyfta.

Katherine Newberry (Emma Thompson) är en legendarisk komiker och den enda kvinna som varit programvärd för sin egen talkshow i åratal.

Men nu har hon tappat sin gnista och hennes tittarsiffror dalar.

På bilden skådespelaren Emma Thompson.
Bildtext Emma Thompson tycker att tiden inte hängt med henne, medan det egentligen nog är tvärtom.
Bild: Cinema Mondo

Hennes skämt är stela och sparkar inte uppåt utan snarare nedåt. Hon har också fått höra att hon är en kvinna som hatar andra kvinnor. Katherine tycker det är struntprat - men inser att det ser illa ut då samtliga av hennes manusförfattare är män.

Katherine har också fått en ny chef som inte är imponerad och vill därför byta ut Katherine mot en yngre, coolare och manlig programvärd (Ike Barinholtz).

På bilden skådespelaren Emma Thompson.
Bildtext Emma Thompsons karaktär Katherine Newberry är en levande komikerlegend, men som inte riktigt vill (eller vågar) hänga med sin tid.
Bild: Cinema Mondo

Av en spontan slump anställs därför Molly (Mindy Kaling) som saknar egentliga meriter men som ändå är mån om att visa att hon inte blivit anställd bara för att uppfylla en kvot.

Molly skakar om showen, manusförfattarna men framför allt skakar hon om Katherine och uppmuntrar henne till att våga sticka ut, vara politisk och säga vad hon tycker genom sin show och sina skämt.

I'd rather be a diversity hire than a nepotism hire

― säger Molly (Mindy Kaling) som en vass comeback till en missunnsam kollega

Kärleksförklaring till teve

Late Night är skriven av Mindy Kaling. Kaling har själv en bakgrund som manusförfattare från tv-serier som amerikanska The Office och The Mindy Project och hon inledde sin karriär som praktikant på Late Night with Conan O’Brien. Kaling rör sig alltså i bekanta vatten och filmen känns som en slags kärleksförklaring till teve.

Bild på skådespelaren och manusförfattaren Mindy Kaling.
Bildtext – Jag vet vad folk tycker om mig. Men bara för att jag hade tur som fick det här jobbet betyder det inte att jag är så dum att jag förlorar det, säger Molly (Mindy Kaling) i filmen.
Bild: Cinema Mondo

Den är också en slags kärleksförklaring till Emma Thompson - som Kaling sagt att hon skrev rollen Katherine Newberry för. Dynamiken mellan Molly och Katherine hör också till filmens absoluta höjdpunkter där Molly är en fangirl som inte riktigt vet när hon är för mycket, medan Katherine har svårt att släppa in henne.

På bilden syns skådespelarna Mindy Kaling och Emma Thompson.
Bildtext – Du älskar mig!, utbrister Molly (Mindy Kaling). – Nej nej, det sa jag inte alls, protesterar Katherine (Emma Thompson).
Bild: Cinema Mondo

Militant feministisk stand-up

Thompson strålar i rollen som Katherine (som ibland påminner om Meryl Streeps Miranda Priestly i The Devil Wears Prada) och man önskar att hon aldrig slutat med ståuppkomik, vilket Thompson sysslade med innan hon slog igenom som skådespelare. Hennes standup har hon själv beskrivit som militant feministisk.

Den här filmen faller inte i samma kategori men det är ändå politiskt, smart och roligt - utan att skriva en på näsan.

Däremot innehåller filmen några spår för många varav vissa glöms bort eller inte utvecklas tillräckligt för att motivera att de överlevde redigeringen. Det tar också aningen för länge för filmen att komma igång och tempot kunde gärna höjts under den första hälften.