Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Brand i återvinningsstation för trävaror i Malax – stora mängder rök spred sig

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 13:49.
Rök från en brand på Söderfjärdsvägen i Malax.
Bildtext Röken syns på långt håll men elden verkar vara under kontroll.
Bild: YLE/Johanna Ventus

En brand i Malax på måndagseftermiddagen ledde till att stora mängder rök spred sig i området.

Det var en återvinningsstation för trävaror på Söderfjärdsvägen som fattade eld. Det handlade om en stor hög på 50 gånger 6 meter och en höjd på fyra meter. En grävmaskin brann också.

- Branden är under kontroll men det är massor av trä så det tar länge det här, säger jourhavande brandmästare Ismo Ojala på måndag kväll.

Röken rörde sig in mot Malax och Ojala uppmanade invånarna att stänga fönster.

Brand på Söderfjärdsvägen i Malax.
Bildtext Flera enheter kallades till platsen i Malax där ett lager bestående av gamla trävaror brann på måndag eftermiddag.
Bild: YLE/Johanna Ventus

Totalt 60 brandmän från 15 enheter kom till platsen. Enligt Ojala kommer släckningen att fortsätta långt in på natten.

På tisdagsmorgonen uppger jourhavande brandmästare Riikka Oravainen att branden nu är släckt och att arbetet pågick långt in i natten.

- Eftersläckningsarbetet pågick under natten. Vi har fortfarande brandmän som besöker platsen för att kontrollera så att branden inte tar fart igen. säger Oravainen.

VBL: Vattnet kan missfärgas

Det går åt stora mängder vatten för att släcka branden. Vasabladet skriver att det kan missfärga dricksvattnet i några dagar framöver. Det beror på att beläggning i rören kan lossna då stora mängder vatten passerar.

Tills branden har släckts kan vattentrycket i ledningarna också variera.

- Tryckfallet är bara så länge branden pågår och brandkåren använder vatten ur vårt ledningsnät. Brandbilarna rymmer tio kubik vatten så det går åt mycket, säger direktör Bo-Ingmar Ahlström på Malax vatten till Vasabladet.

30.7.2019 kl 6.44 Artikeln uppdaterad med information om att branden är släckt och att släckningsarbetet pågick långt in i natten.

Diskussion om artikeln