Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ior Bocks berättelse finns nu i bokform: ”Vi vill bevara berättelsen för kommande generationer”

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 12:10.
En medelålders man i randig tröja och duk om huvudet står framför en låg grottöppning. Han håller i en bok.
Bildtext Ior Bocks berättelse finns nu svart på vitt. Michel Merle har varit med och sammanställt boken.
Bild: Yle / Pontus Nyqvist

Ior Bocks berättelse finns nu nedskrivna i bokform. Michel Merle, som varit med och sammanställt boken, säger att de vill bevara berättelserna för kommande generationer.

- Efter Ior Bocks död började vi fundera på vad vi skulle göra med den berättelse som vi har lyssnat på ända sedan 1984 fram till hans död 2010, säger Merle, som kommer från Holland.

Den drygt 200 sidor tjocka boken med titeln ”The Bock Saga: An Introduction”, är skriven av C.P.H. Borgen, men det är Kevin Woods och Michel Merle som har bidragit med själva berättelsen.

Merle lärde känna Bock på 1970-talet och hade hört honom berätta historien flera gånger under årens lopp.

Men det var först efter Bocks död som berättelsen kunde sammanställas.

- Så länge som Ior levde hade vi en berättelse med en början och en mitt, men inte ett slut, eftersom han hela tiden kom med mera information, säger Merle.

En grotta med två låga öppningar. En blå slang sträcker sig in i grottan.
Bildtext Michel Merle berättar att de har pumpat ut vatten från grottan där Lemminkäinens tempel påstås ligga och att de till följande planerar att fixa till grottan på utsidan så att den blir fin.
Bild: Yle / Pontus Nyqvist

En introduktion till Bocksagan

Efter Bocks död funderade Merle vad de skulle göra med Ior Bocks berättelse och kom fram till att de ville behålla den för framtida generationer.

- Men det var en så omfattande berättelse att vi bestämde oss för att vi måste ge en introduktion till Ior Bock och hans familjs berättelse för att på så sätt kunna ge en överblick av hela historien i en kortare form.

Ior Bock är känd bland annat för sina påståenden om att svenskan och finskan är världens urspråk och att mänskligheten härstammar från Nyland.

Bock ledde också under 1980 och -90-talet utgrävningar i berggrunden i Gumbostrand i Sibbo, där han påstod att Lemminkäinens tempel skulle finnas.

En medelålders man i randig tröja och duk om huvudet står framför en låg grottöppning. Han pekar inåt grottan.
Bildtext Michel Merle visar var de har grävt undan sten och jord vid ingången till grottan.
Bild: Yle / Pontus Nyqvist

Enligt Bock själv härstammar berättelsen om mänsklighetens ursprung från en muntlig tradition som hans familj förde vidare till honom.

Merle säger att tanken med att i bokform sammanställa de viktigaste poängerna i Ior Bocks berättelse var att på så vis enklare kunna förklara för människor vad de håller på med.

Framställningen av boken har tagit drygt fyra år.

- Vi håller på att organisera en webbplats där vi kan förmedla berättelsen i muntlig form. Vi använder boken som manus, så webbplatsen kommer med årens lopp att berätta hela Bocks historia.

För tillfället finns boken på engelska och tyska, men Merle tror att den så småningom kommer att översättas även till andra språk.

- Det finns många människor runtom i världen som har väntat på den här boken en lång tid. Många vänner till oss och andra människor som vi har träffat i våra liv och som är bekanta med historien, säger Merle.

Vill återuppväcka intresset för berättelsen

Nu när boken äntligen är klar kan Merle pusta ut av lättnad.

- Det känns som att tjugo ton har lyfts från mina axlar, säger han och skrattar.

- För såklart man vill komma till ett resultat när man lyssnar på en sådan berättelse. Vi försökte i flera år men det har varit många käppar i hjulet, somliga av dem gjorde vi själva och andra gjordes av omvärlden som reagerade antingen positivt eller negativt på berättelsen.

Ior Bock 1997
Bildtext Ior Bock.
Bild: Yle

Merle säger att de kan förstå att omvärlden inte har förstått berättelsen eftersom inte alla har tid att lyssna på en så lång historia.

- Samtidigt när det håller på så länge blir man lite frustrerad. För man känner att ”hej det här är viktigt” men ingenting händer, så vi tänkte att låt oss se vad vi kan göra för att väcka intresset för berättelsen igen, säger Merle.

Du kan skaffa boken på webbplatsen bocksaga.info.

Artikeln uppdaterades 30.07.19 klockan 09.01 med information om var man kan köpa boken.

30.07.2019 En morgon med cirkus och sagor

22:59

Diskussion om artikeln