Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu har alla kandidater i EU-valet redovisat för hur de finansierat sin kampanj

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 13:35.
henkilökuva
Bildtext Teuvo Hakkarainen på plats i EU-parlamentet
Bild: Esa Syväkuru / YLEISRADIO

Två kandidater som var uppställda i Europarlamentsvalet har inte lämnat in sina redovisningar om valfinansieringen inom utsatt tid. De är Sannfinländarnas kandidat Teuvo Hakkarainen och Svenska Folkpartiets Ida Schauman. Det framgår av uppgifter som Statens revisionsverk har publicerat på sin webbsida.

Tiden gick ut i går på måndagen. Då skulle alla uppställda kandidater ha lämnat in en redovisning för vem som stött dem ekonomiskt i kampanjen.

Svenska Folkpartiets Ida Schaumans redovisning kom in på tisdag morgon, en dag efter utsatt tid. Schauman själv förklarar missen med tekniska problem.

- Jag gjorde redovisningen i går på revisionsverkets webbformulär, men av någon orsak lyckades jag inte få den skickad ända fram.

Totalt fick Schauman bidrag för drygt 30 000 euro. Hon fick inte en plats i Europaparlamentet.

Teuvo Hakkarainens redovisning kom in på tisdag eftermiddag. Hans valbudget gick på drygt 17 000 euro. Han kom in i Europaparlamentet med drygt 29 000 röster.

I praktiken leder en försenad redovisning inte till några konsekvenser för kandidaterna, såvida den görs i något skede.

I de redovisningar som lämnats i för valfinansieringen i riksdagsvalet 2019 noteras fem stycken som lämnades in för sent.

Artikeln uppdaterades kl 11:30 med Ida Schaumans kommentar och klockan 13:30 med att Hakkarainen nu också lämnat in sin redovisning.

Diskussion om artikeln