Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraternas andra presidentdebatt testar vem av de 25 kandidaterna som är starka nog att fortsätta

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 13:44.
Bernie Sanders framför mikrofoner utanför kongressen med pekfinger i luften.
Bildtext Bernie Sanders deltar i tisdagens debatt
Bild: EPA-EFE

Demokraternas utslagningstävling inför presidentvalet i USA fortsätter. Det är dags för den andra tv-sända stora debattrundan. Nu minskar antalet kandidater när flera faller bort. Väljarna sörjer inte.

Demokrati i amerikansk tappning är en tungrodd affär. Just nu är det 25 personer som försöker bli Demokraternas presidentkandidat.

Fem av dem ryms inte med i de två tv-debatterna på tisdag och onsdag kväll. De har inte hunnit skaffa tillräckligt mycket pengar från tillräckligt många donatorer, eller det behövliga väljarstödet på 1 procent.

Lottning gav nytt möte Biden-Harris

Debattörerna för de två kvällarna har lottats, så att både populära och mindre kända kandidater möts. I tisdagens debatt deltar de tunga namnen Elisabeth Warren och Bernie Sanders.

En färsk undersökning från Quinnipiac University tyder på att Warren har gått om Sanders i popularitet. Hon har ett stöd på 15 procent mot Sanders 11 procent. De möts i tisdagskvällens debatt.

Bland övriga kändare namn i den debatten deltar Pete Buttigieg, som stöds av omkring 6 procent och Beto O´Rourke med 2 procent.

På onsdag kväll möts toppkandidaten Joe Biden, som har 34 procent med Kamala Harris som når 12 procent. Andrew Yang kommer upp till ett stöd på 2 procent av de demokratiskt sinnade väljarna.

Biden har lovat vara mindre ”artig” efter förra debattens duell där Kamala Harrit utklassade den tidigare vicepresidenten med gammal statistik om röstningsbeteende och politisk inställning som inte längre passar in i det demokratiska partiet.

25 kandidater

De övriga debattdeltagarna har klarat de krav som det Demokratiska partiet ställer upp: 65 000 donatorer så att det finns minst 200 givare i 20 delstater. Alternativt ska kandidaterna klara ett stöd på minst 1 procent av de undersökta, i tre mätningar.

Fem kandidater har inte klarat någondera och får inte delta i debatten. Bland dem finns de senaste nytillskotten på kandidatlistan, Joe Sestak och Tom Steyer. Tidigningarna skriver om att några av kandidaterna satsar mer pengar på penninginsamlingen än den bringar in. Men det ställs inte krav på mängden pengar, bara antal donatorer i delstaterna. 1 dollar räcker, lyder slagordet.

Tv-bolaget CNN har hand om debatterna den här gången. Där har man slagit på trumman redan länge för sin debatt, som lockar stor publik.

Städernas slumkvarter och rasismen blir tema?

Rasism och stadspolitik blir säkert några teman i debatterna, efter Donald Trumps angrepp på twitter på Elijah Cummings och Baltimore.

- Baltimorediskussionen visar att USA måste lösa de problem som fick Donald Trump vald, förklarade Andrew Yang i en förhandsintervju för CNN.

Han betonar att det är viktigt att bemöta Trump, men inte ge honom all uppmärksamhet genom att debattera bara frågor som han tar upp.

Råttorna lyfts på bordet

Det finns några frågor som CNNs debattledare säkert vill lyfta fram. Det som har fått stor offentlighet efter Trumps tweets är fattigdomen, råttorna, bostadslösheten och kriminaliteten i flera amerikanska stadskärnor – där vanliga mänskor inte vill bo, twittrade presidenten.

Men det finns de som måste bo där, påpekar flera demokrater. Debatten ska nu bli ett styrkeprov på Demokraternas politik mot de mindre bemedlade i städena.

Om presidentens målsättning var att splittra demokraterna har det gått rakt tvärtom. Åtminstone utåt är de eniga.

T o m talmannen Nancy Pelosi och Alexandria Ocasio-Cortez hade ett fredsmöte i slutet av förra veckan. Stridsyxan grävdes ner, om det alls fanns någon.

Semesteruppehåll i kongressen gynnar presidenten

De följande sex veckorna har kongressen semester. Det kan minska på konflikterna.

Men det ger också möjlighet för president Trump att vara desto aktivare, eftersom politikerna inte är på plats i huvudstaden för att försvara sig och debattera i alla tv-kanalers dagliga debatter.

Diskussion om artikeln