Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stora skador på trävaruskrot i Malax: "Tur i oturen att branden inte spred sig till skogen"

Från 2019
Brand på Söderfjärdsvägen i Malax.
Bildtext Flera enheter kallades till platsen i Malax där ett lager bestående av gamla trävaror brann på måndag eftermiddag.
Bild: YLE/Johanna Ventus

På måndagen totalförstördes ett trävarulager i Malax. I sista stund lyckades brandkåren se till att branden inte spred sig till skogen intill. Det är nästintill kol det som finns kvar, säger den chockade lagerägaren Ville Hatanmaa.

Sent på måndag eftermiddag började det brinna i det lager av trävaror som hör till Ville Hatanmaas företag VTH Recycling, och som finns intill Söderfjärdsvägen och Strandvägen i Malax.

Hatanmaa själv var på väg hem när han fick samtalet om att det brinner. Släckningsarbetet pågick långt in i natten.

När Yle Österbotten når Hatanmaa nästa dag säger han att han fortfarande är chockad.

– Det var tur i oturen att det inte spred sig till skogen. Det blåste ändå rätt hårt igår kväll, det skulle ha kunnat bli en katastrof, säger Hatanmaa.

Ung man, skrot och en stor arbetsmaskin i bakgrunden.
Bildtext Ville Hatanmaa (arkivbild).

Betydande skador

Det lager av trävaror som brann bestod främst av lastpallar och olika plankor som Ville Hatanmaas företag fått in från olika industrier.

Räddningsverket uppskattade på tisdagskvällen att det rörde sig om ett lager på 50 gånger 6 meter med en höjd på 4 meter. Riktigt så stort tror inte Hatanmaa att det var, men han har svårt att säga hur stort.

En hop trävaror kan ha varit 20 meter lång med en höjd på 4 meter, och en annan 12 meter lång med en höjd på 4 meter.

Tanken var att göra trävarorna till flis, men det lär inte hända nu.

– Det går inte att göra flis av det här längre, det är nästintill kol det som finns kvar. En maskin for också och nu ser jag att ett bytesflak på en släpvagn förstörts av värmen, säger Hatanmaa.

Hur stora ekonomiska skador det rör sig om kan Hatanmaa inte uttala sig om. Inte heller är det klart var branden fick sin början.

– Brandkåren var hit för en stund sedan och konstaterade att det inte pyr någonstans längre.