Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fiskets hus öppnar sina dörrar: ”Det ska vara Vasas vardagsrum”

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 21:12.
en grupp män och kvinnor klipper ett invigningsband
Bildtext Glada miner då Fiskets hus invigdes på tisdagen.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

På tisdagen invigdes Fiskets hus i Vasa. Byggnaden inrymmer restaurangen Hejm, fisk- och deliaffären Fiskdisken samt Österbottens fiskarförbunds kontor och servicepunkt.

Den tredelade träbyggnaden reser sig som en båge över Fiskstranden i Vasa, på samma plats som man för knappt två år sedan började riva den gamla fiskhallen.

Planerna färdigställdes 2017, och själva byggnadsarbetet har pågått i ungefär ett år. Nu ror man slutligen projektet i land.

– Det känns nästan lite overkligt och mycket roligt, säger Johan Kullas, som är vd för fastighetsbolaget Fiskets hus.

en festklädd man i rullstol håller ett tal
Bildtext Johan Kullas
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Fiskets hus invigdes officiellt klockan 13 på tisdag. På plats var bland annat Vasa stadsdirektör Tomas Häyry och riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) som höll festtalet.

en man med glasögon håller ett tal
Bildtext Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo
en man med solglasögon håller ett tal
Bildtext Joakim Strand (SFP)
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Kullas berättar att som med de flesta byggprojekt har även detta dragit ut på tiden, men att man med hårt arbete har kunnat ställa allt i ordning i tid. Invigningsdagen har varit spikad i kalendern i flera månader.

Människor som rör sig längs stranden de senaste månaderna har kunnat se byggnaden resa sig från grunden, och intresset för projektet har varit stort. Kullas berättar att tanken är att Fiskets hus ska vara en plats som det är lätt att komma till.

– Det ska vara Vasas vardagsrum.

Fiskets hus böjande fasad.
Bild: Yle/Johanna Ventus

”Ett härligt gäng”

År 2016 utlyste Vasa stad en arkitekttävling där man sökte ett koncept för vad man skulle göra av området kring Fiskstranden. Arkitekten Ann-Charlott Hästö, entreprenören Johanna Stenback och kocken Michael Björklund lämnade in det vinnande förslaget, ett utkast till det som skulle komma att bli Fiskets hus.

– Det är ett härligt gäng, säger Kullas.

Kullas är mycket nöjd med slutresultatet, som han menar är väldigt likt det man tänkte sig.

En saluhall i miniatyr

Isabella Asplund är ägare till butiken Köttdisken och lunchrestaurangen Lunchdisken, båda belägna i Malax. Nu öppnar hon Fiskdisken i Fiskets hus.

– Vi är som en saluhall i miniatyr, berättar Asplund.

Hon blev tillfrågad om hon ville öppna en butik i Vasa 2016.

– Det var ett erbjudande jag inte kunde säga nej till.

Det ligger många timmar av planering och arbete bakom butiken som nu öppnar sina dörrar.

I själva disken finns bland annat färsk fisk från närområdet. Även den gamla bekanta räkmackan står på menyn. Maten kan avnjutas på plats eller tas med.

en publik applåderar
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Hemlagad mat och hemtrevlig stämning

Mattias Åhman är kock och delägare i restaurang Hejm, tillsammans med Anna Lundberg, Michael Björklund och Simon Selin. Namnet Hejm – som alltså kommer från ordet ’hem’ på dialekt – innefattar flera olika betydelser.

Åhman – som själv kommer från Pensala och har varit borta från Österbotten i flera år – kommer nu hem, eller åtminstone hemåt. På restaurangen berättar han att man kan avnjuta hemlagad mat i hemtrevlig stämning.

– Det ska vara som att komma hem.

Restaurangen satsar på att använda närproducerade råvaror så långt det är möjligt och har ett nära samarbete med producenterna. Åhman berättar att själva maten grundar sig på det klassiska nordiska köket, med lite moderna inslag.

– Vi tycker det ska vara roligt att äta och lite spännande, men framför allt väldigt gott.

Diskussion om artikeln