Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Färre civila offer i Afghanistan - men regeringen och Natostyrkorna orsakar nu fler offer än talibangerillan och andra terrorgrupper

Från 2019
En soldat står vid sandsäckar vid en postering i Nangahaar kort efter ett dödligt angrepp i området.
Bildtext Styrkor som strider för den afghanska regeringen har för första gången någonsin orsakat största delen av de civila offren i den långvariga konflikten. Antalet civila offer är ändå på väg neråt.
Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI

Strider, bombdåd och flygangrepp dödade eller skadade över 3800 afghaner under årets första hälft. Strider och bombdåd är de vanligaste orsakerna men amerikanska flygangrepp kräver allt fler offer. Både USA och talibangerillan kallar FN-siffrorna felaktiga.

Antalet civila offer i den 18 år långa konflikten i Afghanistan har sjunkit för första gången på länge under årets första sex månader, uppger FN.

Antalet döda och skadade civila under perioden mellan första januari och 30 juni ligger på 3812.

Det är det lägsta antalet civila offer sedan år 2012.

FN:s enhet för Afghanistan Unama säger ändå att rapporten tyder på en oroväckande utveckling, då de afghanska säkerhetsstyrkorna och Natoledda trupper nu står för största delen av de civila dödsoffren.

Kommunalarbetare städar upp efter att en bilbomb dödat sex personer i maj 2019 i medborgarorganisationen Counterpart Internationals kontor.
Bildtext Scenen efter ett självmordsdåd i den afghanska huvudstaden Kabul.

Över 700 afghaner dödades av afghanska regeringsstyrkor eller deras utländska allierade. Det är en ökning på över 30 procent jämfört med samma tidsram under 2018.

Talibangerillan och andra terrorgrupper dödade drygt 530 civila.

Enligt rapporten verkar ändå kring 300 av de civila offren som talibangerillan bär skulden för ha varit avsiktliga mål.

Korseld farligast för civila

Största delen av de civila offren orsakades enligt Unamas siffror då människor hamnade i korselden mellan stridande parter.

Den näst vanligaste dödsorsaken uppgavs vara bombdåd.

Enligt Unama orsakades tredje flest civila offer av flygräder, av vilka största delen utfördes av det amerikanska flygvapnet.

USA avslutade officiellt sin militära roll i konflikten år 2014, men stöder den afghanska regeringssidan med flygräder och andra medel.

USA och Talibangerillan: Rapporten stämmer inte

En talesperson för de amerikanska styrkorna som ingår i Nato-operationen uppgav för nyhetsbyrån AP att rapporten inte stämmer.

- Vi utreder noggrant varje rapport om civila offer och utbildar de afghanska styrkorna att göra allt för att inte orsaka civila skada, sade överste Sonny Legget.

Amerikanska stridsflygplan på väg att attackera terrororganisationen Isis i Syrien den 25 september 2014.
Bildtext Flygräder kräver allt fler offer i Afghanistan, en oroväckande trend enligt Unama.
Bild: EPA/DOD/US AIR FORCE/SGT. SHAWN NICKEL HANDOUT

Enligt Legget är det amerikanska flygvapnets åsikt att Unamas siffror är felaktiga.

- Våra egna siffror bygger på en mycket mer noggrann, metodisk och faktabaserad utredning än den här rapporten, sade Legget.

Legget kunde ändå inte offentliggöra vilket antal civila offer de amerikanska utredningarna hade kommit fram till.

Också talibangerillan ansåg att rapporten, som anklagade gerillan för 38 procent av alla civila offer, inte stämmer.

- Många av de personer som kallas civila i den här rapporten var mål för att de samarbetar med säkerhetstjänsten eller med militärens operationer, sade gerillan i ett uttalande.

En del talibaner har lagt ner sina vapen och gjort fred med regeringen. Det här är två av 53 talibaner och medlemmar av IS som lade ner sina vapen i Jalalabad i östra Afghanistan
Bildtext Talibangerillan utför nästan dagligen angrepp i Afghanistan. Ofta är det civila som får lida mest av angreppen.
Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI

Enligt Unamas rapport ligger talibangerillan, vid sidan om IS i Afghanistan, bakom nästan alla fall där civila som till exempel tjänstemän, lärare, sjukvårdspersonal eller biståndsarbetare har skadats i avsiktliga angrepp,

Varken den afghanska regeringen eller säkerhetsstyrkorna ville kommentera rapporten.

Svepskäl

Redan före Nato-styrkorna och talibangerillan kom med sina kommentarer antydde Unamas direktör för mänskliga rättigheter att de skulle ge svepskäl för de skador de hade orsakat civila.

- Parterna i den här konflikten kan komma att ge olika orsaker för de trender rapporten pekar på, vars syften är att rättfärdiga deras militära taktik, sade Richard Bennet.

- Men situationen för vanliga afghaner kommer endast att förbättras om parterna inte bara respekterar humanitär- och krigsrätt, utan också trappar ner stridernas intensitet, sade Bennet.

Fredssamtalen syns inte på slagfälten

Både USA och nu också den afghanska regeringen har fört fredssamtal med talibangerillan.

Gerillan lovade att sluta rikta angrepp mot offentliga platser och byggnader, som oftast orsakar många civila offer.

Löftet verkar ändå inte ha resulterat i någon större skillnad i mängden angrepp sedan det gavs efter samtal i Qatar.

Flickor får åter gå i skola, efter att talibanerna störtats
Bildtext Många afghaner oroar sig för att kvinnors och flickors rättigheter kan försämras om fredsförhandlingarna med talibangerillan leder till att gerillan får dela makten.
Bild: Rauli Virtanen

Samtidigt uppges de amerikanska räderna mot misstänkta talibanfästen trappats upp, enligt experter för att sätta tryck på gerillan i fredsförhandlingarna.

Human Rights Watch menar att upptrappningen av flygangreppen förklarar den stora mängden civila offer.

- Förklaringen att gerillan ofta gömmer sig bland civila är inte någon giltig orsak för att orsaka så här stor skada, och framförallt ingen giltig förklaring för vad som av allt att döma i många fall kan klassas som krigsbrott, sade Patricia Grossman, direktör för HRW i Asien.

Källor: Unama, AP, Reuters, BBC, Al Jazeera

Diskussion om artikeln