Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbolänningar som behöver nya id-bevis ska förbereda sig på långa köer – nästa lediga tid i Åbo och i Kimitoön först i slutet av augusti

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 17:52.
Bild på finländskt identitetskort och pass.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Handout / Lehtikuva

Tillståndstjänsterna vid Sydvästra Finlands polisinrättning är rejält tillstockade just nu. Till exempel i Åbo finns det inte lediga tider före slutet av augusti. Orsaken är lagen som trädde i kraft vid årsskiftet som innebar att körkort inte längre duger som id-bevis.

Lagförändringen ledde till en boom i beställningar av identitetskort. Så här långt i år har 200 procent fler identitetskort och 30 procent fler pass beställts än under samma tidsperiod i fjol.

– Situationen är fortfarande svår. Rusningen blev värre på våren och den har inte lättat. Sommaren är dessutom traditionsenligt en tid då många beställer nya pass, säger kommissarie Kenneth Johansson från Åbopolisen för Yle.

I Åbo är den nästa lediga tiden till tillståndstjänsterna i slutet av augusti. Man får ändå boka tid till vilken polisstation med tillståndstjänster som helst.

I många fall behövs det inte heller ett besök vid en polisstation över huvudtaget och ansökan kan göras elektroniskt.

I Pargas är situationen lite bättre, då det då Yle Åboland kollade läget på tisdagen fanns enstaka tider redan om en vecka. I Kimitoön är situationen den samma som i Åbo – om det inte dyker upp avbokningar får man vänta i nästan en månad.

Samma rumba att vänta om fem år

Tack vare avbokningar kan man få en tid redan samma vecka som man gör bokningen, men då handlar det mer om tur än något annat, påpekar Johansson.

– Jag vill påminna alla om att man ska se till att ens identitetsbevis är giltiga i god tid. Ifall det går så att man måste ta sig till en polisstation så räcker det också längre än att bara göra en elektronisk ansökan, säger han.

Enligt Polisens statistik har tre fjärdedelar av Finlands befolkning som bäst en giltig identitetshandling. Både id-kortet och passet är i kraft i fem år.

– Så om det inte kommer nya lagar innan dess så kommer rumban att vara likadan om fem år, säger Johansson.

Diskussion om artikeln