Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter fyra Stanley Cup-titlar och ett OS-guld – nu lägger veteranen Chris Kunitz av

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 18:09.
Chris Kunitz visar Stanley Cup-pokalen för fansen på gatan.
Bildtext Chris Kunitz vann sin sista Stanley Cup 2017.
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved contact: info@iconsportswire.com http://iconsportswire.c

För två år sedan sköt han Pittsburgh Penguins till final och spelade sedan hem sin fjärde Stanley Cup-titel. Nu väljer Chris Kunitz att sluta med ishockeyn för att i stället jobba med unga talanger i Chicago Blackhawks.

2007, 2009, 2016 och 2017 fick Chris Kunitz lyfta Stanley Cup-bucklan. Först tillsammans med Teemu Selänne i Anaheim och sedan vid tre tillfällen i Pittsburgh Penguins.

Sedan säsongen 1999–2000 är han den ende spelaren som vunnit fyra titlar men någon mer blir det inte. Chris Kunitz meddelade i dag att han sätter punkt för karriären.

Förutom Anaheim och Pittsburgh representerade Kunitz även Tampa Bay och Chicago under sin karriär i NHL som varade i 15 säsonger. Han gjorde också två matcher i Atlanta Thrashers under hösten 2005.

– Jag är lyckligt lottad över att ha fått vara en del av fyra fantastiska organisationer under de senaste 15 åren. Jag fick spela med de bästa spelarna och jag är tacksam för alla skratt och den vänskap som vi delat.

– Tack för att ni fick min barndomsdröm att gå i uppfyllelse, säger Kunitz i ett pressmeddelande där det samtidigt framgår att han nu kommer att börja jobba med spelarutveckling för Chicago Blackhawks.

Chris Kunitz står bredvid en tavla som föreställer hans 1000 matcher i NHL.
Bildtext Kunitz spelade över 1000 matcher i NHL.
Bild: Patrick Gorski/Icon Sportswire

"Har haft en enastående karriär"

I februari i år nådde Kunitz milstolpen 1000 grundseriematcher i NHL. Totalt gjorde han 268+351=619 poäng på 1022 matcher under karriären.

Chris Kunitz var också en del av det kanadensiska landslag som vann OS-guld i Sotji 2014. I finalen mot Sverige gjorde han sitt första och enda mål i turneringen då han spikade slutresultatet 3–0.

I VM spelade Kunitz för ”Lönnlöven” en gång, 2008 då turneringen slutade med ett silver.

– Chris har haft en enastående karriär. Fyra Stanley Cup-titlar och ett OS-guld talar sitt tydliga språk. Under förra säsongen insåg jag vilken tillgång han kunde bli för vår organisation och jag är väldigt nöjd över att ha honom i staben, säger Chicagos tränare Jeremy Colliton.