Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flickmorden fortsätter skaka Rumänien - inrikesministern avgick på tisdag

Från 2019
Uppdaterad 31.07.2019 06:06.
Rumäniens inrikesminister Nicolae Moga
Bildtext Rumäniens inrikesminister Nicolae Moga avgick på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Det uppskakande mordet på två tonårsflickor har tvingat fram den rumänske inrikesministerns Nicolae Mogas avgång efter bara en vecka på posten. Polisens försumlighet i jakten på mördaren har väckt folkets ilska.

Inrikesminister Moga hade på tisdagen ett möte med premiärminister Viorica Dăncilă, och sa efteråt att han lämnar sin post. Han vill enligt sina egna ord "ge intrikesministeriet en ny start".

Nicolae Moga hade tillträtt som minister för bara en vecka sedan.

Den 65-årige mekanikern Gheorge Dincas mord på de två flickorna, 18 och 15 år gamla, har vållat folkstorm i Rumänien. För många rumäner är brotten ett bedrövligt bevis på korruptionen och ineffektiviteten hos landets myndigheter.

Det var på kvällen den 24 juli som 15-åriga Alexandra Măceşanu från den sydrumänska byn Dobrosloveni fördes bort av Dinca, då hon skulle lifta hem från den närbelägna staden Caracal. Hon lyckades stjäla Dincas mobiltelefon för att ringa nödnumret 112, och be polisen om hjälp. Hon sa att hon hölls som fånge i ett skjul vid ett förfallet hus, och att hon blivit fastbunden och våldtagen.

"Han kommer, han kommer!" - så blev det tyst

Inspelningen av det första samtalet har chockat allmänheten. Polisen som tar emot samtalet befaller den förtvivlade 15-åringen att hon inte ska hålla linjen upptagen. När flickan gråtande berättar att hon blivit bunden, misshandlad och våldtagen, blir svaret: "Stanna där du är, jag skickar en patrull förbi."

Trots att det snabbt gick att bestämma ungefär var 15-åringens telefon fanns, dröjde det över en timme tills ortspolisen genom en app kunde fastställa den exakta positionen.

Och då var det för sent. När Măceşanu ringde sitt tredje nödsamtal, ertappades hon av sin mördare. "Han kommer, han kommer!" var tonåringens sista ord innan samtalet avbröts.

Trassel med fullmakter och brist på personal försinkade insatsen ytterligare. När polisen trängde sig in i Gheorge Dincas hus klockan tre på fredagsmorgonen hade 19 timmar gått sedan det sista nödsamtalet. 65-åringen hade inte bara hunnit mörda flickan utan också bränt hennes kropp.

Dinca erkände brottet, liksom mordet på en annan flicka, 18-åriga Luiza Melencu, som försvann i april. Han sa att han bränt kroppen och kastat resterna i Donau.

Mamman hörde om mordet på TV

Historien har väckt vrede bland rumänerna, och protester mot myndigheterna har de senaste dagarna ordnats runtom i landet. Redan på fredagen avskedade inrikesminister Moga landets polischef Ioan Buda. Flera andra polisbefäl har fått disciplinstraff och tre åtalas för brott.

Nödsamtalstjänsten i Rumänien sköts av STS, underättelsetjänstens speciella telekommunikationsavdelning. På måndag lämnade STS-chefen general Ionel Vasilca sin post till följd av kritikstormen.

På måndag framträdde dessutom Luiza Melencus mor, och berättade att hon gjorde flera anmälningar om sin försvunna dotter, utan att polisen tog notis om dem. Polisen hade inte ens brytt sig om att underrätta henne om att dotterns mördare gripits - hon hade hört det på TV-nyheterna

Och Alexandra Măceşanus far har skildrat hur han på onsdagskvällen hade ringt och anmält sin dotter försvunnen. Polisen i Caracal hade då tyckt att han kunde "återkomma i morgon".

ORF, AP, Reuters