Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK måste spela på motståndarens svagheter – tänker inte ta några risker i början av matchen mot Röda Stjärnan

Från 2019
Kaan Kairinen kämpar om bollen med Milan Pavkov.
Bild: imago images / Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Konstgräset och motståndarnas matchovana är viktiga faktorer då HJK tar emot Röda Stjärnan på hemmaplan i kvalet till Champions League. HJK måste göra flera mål för att drömmen om avancemang inte ska gå upp i rök.

I det första mötet för en vecka sedan låg HJK under med 0–1 då klockan närmade sig 90 minuter. En uddamålsförlust skulle ha varit ett bra resultat för laget med tanke på returen på hemmaplan.

Men Röda Stjärnan var betydligt bättre på det mesta i matchen och i den 90:e minuten gjorde Milan Pavkov 2–0 som försatte HJK i ett riktigt svårt läge. Nu måste Helsingforslaget göra åtminstone två mål under ordinarie tid i onsdagens hemmamöte.

– Visst grämer det att vi släppte in det andra målet i slutet av matchen. I den matchen fokuserade vi mer på försvarsspelet, på hemmaplan måste vi vara modigare men vi tänker inte ta några risker i början.

– Bollen måste vara mer på motståndarens planhalva. Det första målet är naturligtvis viktigt och det öppnar också upp matchen, säger backen Rafinha på HJK:s webbplats.

Dusan Jovancic försöker finta bort Rafinha
Bildtext Rafinha lär få en del att stå i mot Röda Stjärnan.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

HJK måste se upp med motståndarnas anfallare

Röda Stjärnan tog sig hela vägen till gruppspelet i Champions League förra säsongen. Där hamnade man i en stenhård grupp och slutade sist bakom PSG, Liverpool och Napoli.

Röda Stjärnan är den största och mest populära klubben i Serbien men man har en brokig bakgrund. Klubben stoppades bland annat från spel i Champions League för några år sedan på grund av ekonomiska problem.

Dessutom hör lagets ultras-anhängare till de mest ökända och våldsamma i hela Europa.

Röda Stjärnan har stjärnglans i form av bland annat lagkaptenen Marko Marin som tog VM-brons med Tyskland 2010 och spelat för klubbar som Werder Bremen, Chelsea och Sevilla.

– Det har snabba och skickliga spelare i anfallet, de är också deras största styrka. I försvaret finns det en del långsamma spelare som kan ha problem med positionsspelet, säger anfallaren Riku Riski till STT.

Marko Marin springer i från Nikolai Alho.
Bildtext Marko Marin är vass i anfallet.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Orkar Röda Stjärnan i 90 minuter?

Matchen i Helsingfors är slutsåld och några hundra motståndarfans väntas till Tölö fotbollsstadion. En fullsatt arena gör spelarna extra taggade samtidigt som man måste spela på motståndarnas svagheter anser Rafinha.

– De är inte så vana med konstgräs och de är fortfarande inne i försäsongen så det kan hända att matchen börjar kännas i benen i slutskedet.

– I första matchen fick vi mer utrymme i slutet och borde ha utnyttjat det bättre. Det ska vi försöka göra nu. Det gäller också för alla spelare att ha en bra dag och förbereda sig på rätt sätt, säger han.

Om HJK slår ut Röda Stjärnan kommer man att möta antingen danska FC Köpenhamn eller The New Saints från Wales i tredje kvalomgången. FC Köpenhamn vann den första matchen med 2–0.

Åker HJK ur väntar spel i den tredje omgången i kvalet till Europa League mot antingen polska mästarna Piast Gliwice eller lettiska mästarna FC Riga.

Diskussion om artikeln