Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny vändning: Caster Semenya tävlar inte i VM

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 22:02.
Caster Semenya löper 800 meter i Doha.
Bildtext Caster Semenya.
Bild: Noushad Thekkayil/EPA

Caster Semenya kommer inte att försvara sin VM-titel på 800 meter. En domare vid den federala domstolen i Schweiz har valt att gå på IAAF:s linje gällande testosterongränser. Jag är väldigt besviken, säger Semenya.

Ett av den här friidrottssäsongens största samtalsämnen har varit Caster Semenya. I maj förkastade skiljedomstolen Cas hennes överklagan angående testosterongränser vilket betydde att hon var tvungen att börja medicinera ned sina höga testosteronhalter för att få tävla på favoritdistansen 800 meter.

Det vägrar hon göra och överklagade Cas-domen till högsta domstolen i Schweiz. Under tiden som överklagan behandlades var hon tillsvidare fri att tävla som vanligt.

Internationella friidrottsförbundet accepterade inte det här beslutet och överklagade. En domare vid den federala domstolen i Schweiz har nu valt att gå på IAAF:s linje och det gör att Semenya inte kommer att tävla i VM.

– Jag är väldigt besviken över att inte få försvara min titel men det här kommer inte att stoppa mig från att fortsätta kämpa för de mänskliga rättigheter som alla kvinnliga idrottare förtjänar, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Semenyas advokat Dorothee Schramm har dagens beslut ingen inverkan på hennes överklagan.

– Vi kommer att fortsätta jobba med hennes överklagan och fundamentala mänskliga rättigheter. Ett lopp avgörs alltid på mållinjen, säger Schramm.

Caster Semenya har vunnit tre VM-guld på 800 meter. Hon är dessutom dubbel olympisk mästare på distansen.

Diskussion om artikeln