Vuxna på stan i Jakobstad är en trygghet för de unga: "Vi såg inte till några poliser innan klockan två på natten"
De flesta unga var ute för att ha roligt under Jakobs dagar säger Mikaela Strömberg, Susann Sandbacka och Carolina Parhiala. Bara ett fåtal ställde till med trubbel. De unga uppskattade också de vuxnas närvaro, men det finns plats för flera vuxna på stan.
Saldot för Jakobs dagar är dystert vad det gäller brottslighet och våld, sjutton fall av misshandel, ett rån och två fall av olaga hot har polisen registrerat.
Valde att vara vuxna på stan
Mikaela Strömberg, Susann Sandbacka och Carolina Parhiala som alla tre är tonårsföräldrar, valde att lägga sin fritid på att finnas där för ungdomarna under Jakobs dagar. De ser tydligt att det finns ett behov av vuxennärvaro.
- Absolut, många unga kom och pratade med oss och sa att det var bra att vi fanns där. De tog gärna kontakt med oss, säger Susann Sandbacka.
De unga ville prata eller be om hjälp om någon kompis inte mådde riktigt bra eller om det drog ihop sig till bråk. Carolina Parhiala säger att det verkar som om de unga upplevde en trygghet att vuxna var på plats.
Glada ungdomar som ville ha roligt
Stämningen var överlag god säger Sandbacka. De unga hade roligt och det var främst en lite klick som ställde till med bråk. Mikaela Strömberg var ute på stan på lördagen och hon säger att det stora antalet misshandlar förvånade henne.
- Jag har inte sett något sådant, men jag hörde om ett fall av misshandel, säger Strömberg.
- Vi såg inte till några poliser på hela kvällen heller, inte innan klockan två på natten, fast vi sökte efter dem, säger Parhiala.
Polisen upptagen på annat håll
På fredagen verkar det ha varit mera bråk. Sandbacka såg två slagsmål och träffade två unga som blivit slagna. I de fallen hjälpte hon de som blivit utsatta. Men vuxna på stan går inte emellan i slagsmål utan kallar på polisen.
- Vi ringde 112, men tyvärr var polisen på annat uppdrag båda gångerna vi ringde. Det kändes ganska ensamt senare på natten, det hade känts bättre om vi fått kontakt med polisen, säger Sandbacka.
Mikaela Strömberg säger att de vuxna hade en lugnande inverkan. När det såg ut att dra ihop sig till bråk gick de närmare och frågade de unga hur det står till.
- Vi gick och frågade om allt är i ordning, säger Strömberg.
- Det lugnade ner sig när vi närmade oss, säger Parhiala.
Lys upp Skolparken
Ett stort problem i Skolparken var att det helt saknas belysning. De vuxna lyste med sina telefoner för att se om det fanns någon som behövde hjälp. Pannlampor skulle ha behövts.
Strömbergs, Sandbackas och Parhialas bästa recept inför nästa år är flera vuxna på stan. Fastän många vuxna deltog i evenemangen eller satt på uteserveringarna så var det få som exempelvis tog ett varv i Skolparken.
Alla tre är ense om att det inte är någon idé att stänga Skolparken eller försöka förbjuda de unga att gå dit.
- De ska få vara där men det ska finnas vuxna på plats. Vi har en lugnande effekt, så är det bara, säger Parhiala.
Kaffe och bulla uppskattades
De vuxna önskar också att det skulle finnas vatten att bjuda de unga på. Många frågade dem om de hade vatten och "Bullaliga", frikyrkornas patrull, bjöd på just vatten, kaffe och bulla på fredagen. Det var mycket uppskattat.
Strömberg, Parhiala och Sandbacka poängterar att de flesta ungdomar var både vänliga och skötsamma. Mikaela Strömberg säger att hon blev glad över att se hur de unga tog hand om varandra.
- Ingen lämnades ensam, säger Strömberg.
Om någon druckit för mycket höll kompisarna koll och i något fall hade kompisarna till exempel ringt en storasyster till platsen.
En positiv upplevelse
Att vara vuxen på stan var en positiv upplevelse. Det var jätteroligt säger Mikaela Strömberg. När hon och Carolina Parhiala hämtat mat åt sig tänkte de sätta sig på en bänk i parken för att äta.
- Men vi hittade ett gäng ungdomar som ropade "kom hit och ät med oss". Sen satt vi tillsammans i gräset och åt, säger Mikaela Strömberg.