Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vänsterseger utlyst i Demokraternas tv-debatt – spänningar inom partiet blir allt tydligare

Från 2019
10 av det Demokratiska partiet i USA:s 20 uppställda i presidentvalet inför den andra omgången debatter den 30.7.2019.
Bildtext Debatten fördes i Fox Theatre i Detroit, Michigan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Amerikanska kommentatorer verkar eniga om att Elisabeth Warren var segraren i demokraternas andra debattomgång på tisdagskvällen. Partiets falanger blev synliga, och olika strategier för att locka Trump-tvekande väljare prövades.

Elisabeth Warren har en plan för allt, och hon uttrycker sig klart, tydligt och ihärdigt. I tisdagskvällens debatt sa hon artigt att vem som helst av Demokraternas kandidater skulle vara bättre än Donald Trump och att de alla är värda stöd.

De övriga debattörerna utgjorde ändå en ganska anonym massa. Även om de representerade samma parti var flera av dem i praktiken politiska motståndare, som varnade och ifrågasatte det som kallas vänstervågen inom Demokraterna.

Sista chansen komma med odödligt citat

Många av deltagarna i tisdagens debatt kämpar med problem gällande både väljarunderstöd och kampanjfinansieringen.

För en del var det den sista chansen att profilera sig och synas – ens med en minnesvärd replik.

Den fick de fram genom att slå uppåt, mot Elisabeth Warren och Bernie Sanders, som båda har mer än 10 procent av väljarstödet i den här gruppen av debattörer.

Start med sjukvårdsreform

Ämnena var många under den nästan tre timmar långa debatten. Den började med något som säkert kan anses vara en av de viktigaste frågorna; sjukförsäkringsreformen.

Uppfattningen om reformen är att Sanders och Warren kräver samma sorts allmän hälsovård under sjukförsäkringssystemet Medicare. Då skulle all valfrihet försvinna, vilket republikanerna har protesterat kraftigt mot.

Man befarar också att skatterna eller avgifterna stiger. Att förespråka en sådan reform är politiskt självmord. Man kunde lika gärna sända Donald Trump utnämningen per post, sa John Hickenlooper.

Olagligt komma in över gränsen?

Man debatterade också kring migrationen, där det fanns oenighet om huruvida det ska vara olagligt att komma in i över gränsen och söka asyl eller inte.

Också utrikes- och säkerhetspolitiken delade åsikterna, exempelvis vad gäller användningen av kärnvapen.

Sanders och Warren fick fram kravet på fri utbildning, efterskänkta studielån och vapenkontroll. Deras kritik mot Donald Trump kom också fram i flera omgångar.

"Fantasiberättelser"

Flera av de övriga debattörerna klagade på Sanders och Warrens politik. John Delaney ansåg att de två berättar rena sagor.

Steve Bullock kritiserade dem för att komma med önskelistor i den ekonomiska politiken. Amy Klobuchar uttryckte sig försiktigt. Också hon har stora idéer för förbättringar. Men de bygger på realism.

Warren och Sanders protesterade mot medicinföretagens alltför stora vinster, och skattelättnader som president Trump ger "till sina vänner i Mar-a-lago".

Det fanns också kandidater som förvarade presidentens Kina-politik och handelstarifferna. Många av dem kom från sådana delstater där Trump brukar segra. Sådana politiker sitter också i kongressen, och de får välja sina ord noga om de ska få några röster från Trump-tvekande väljare.

”Ett gäng galna socialister”

Borgmästare Pete Buttigieg försökte lugna debattörerna.

– Det är dags att sluta oroa sig för vad Republikanerna anser.

Pete Buttigieg (t.v.) och Bernie Sanders (t.h.) under det Demokratiska partiets debatt inför presidentvalet i USA 2020.
Bildtext Bernie Sanders och Pete Buttigieg har än så länge varit bland de mest framgångsrika kandidaterna.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Om det var sant att vi för en politik långt ute på vänsterkanten skulle republikanerna kalla oss ett gäng galna socialister – men även om vi hade en konservativ agenda skulle republikanerna kalla oss ett gäng galna socialister.

– Så låt oss i stället stå för riktig politik, och gå ut och försvara den, sa Pete Buttigieg, som annars inte fick många chanser att lysa i debatten.

Faktakoll visar på misstag

De amerikanska faktagranskarna har igen fått arbeta. Allt som sades i den demokratiska debatten var inte helt korrekt, enligt New York Times.

Bernie Sanders överdrev sitt arbete för vapenkontroll och klimatriskerna överdrevs av flera talare.

Debatten sändes i CNN och inleddes på amerikanskt vis med nationalsången.

Det återstår ännu ett drygt år till valet i november 2020. Det är också ganska jämnt ett år till Demokraternas partikonvent som slutför kandidatnomineringen. Många debatter och överraskningar återstår.

Diskussion om artikeln