Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

The Great Hack: En fängslande dokumentär som skildrar den mörka sidan av sociala medier

Från 2019
Bild på Brittany Kaiser, före detta anställd på företaget Cambridge Analytica.
Bildtext Från ung idealist till girig kapitalist? Frågorna kring Brittany Kaisers person är många i filmen "The Great Hack".
Bild: ©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

I den nya Netflixdokumentären skildras hur sociala medier kan missbrukas och vilken roll företagen Facebook och Cambridge Analytica spelade i bland annat Brexit-omröstningen och det amerikanska presidentvalet 2016.

Har du någonsin reagerat över att den reklam du ser i dina flöden påminner väldigt mycket om det du och dina kompisar talat om? Det är så den medryckande filmen The Great Hack börjar.

Dokumentären skildrar kort och gott övervakningskapitalism, det vill säga när användardata blir en handelsvara som företag tjänar stora pengar på.

Filmen är gjord av dokumentärfilmarna Jehane Noujaim och Karim Amer som också står bakom den Oscarsnominerade dokumentären The Square (2013) som skildrar den egyptiska revolutionen 2011.

Den här gången djupdyker de i fjolårets stora dataskandal - då det uppdagades att det politiska dataföretaget Cambridge Analytica fått tag på över 87 miljoner Facebook-användares information.

Bild på professorn David Carroll i tunnelbanesystemet i New York.
Bildtext Hur ska man motstå att radera sin Facebook-profil efter att ha sett filmen? Genom att vara smartare på sociala medier, uppmanar medieprofessorn David Carroll som ses här i New Yorks tunnelbanesystem.
Bild: ©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Det var genom Cambridge Analytica-skandalen som världen fick upp ögonen för hur Facebook hanterar användardata. Den information som Cambridge Analytica fått tag på hade samlats in genom att användare fyllt i ett personlighetstest via Facebook. Genom testet fick företaget inte bara tag på den personens användardata utan också samtliga av hens Facebookvänners information.

Cambridge Analytica använde sedan informationen för att göra aggressiv valreklam på sociala medier för både Trumps valkampanj och för Leave-sidan i Brexit-omröstningen 2016. Företaget kunde genom den information som de hade tillgång till identifiera osäkra väljare och rikta valreklam mot dem för att påverka deras beteende.

Who has seen an advertisement that has convinced you that your microphone is listening to your conversations? All of your interactions, your credit card swipes, web searches, locations, likes... They're all collected in real-time into a trillion-dollar-a-year -industry.

David Carroll, amerikansk medieprofessor.

En av filmens huvudpersoner är Brittany Kaiser som tidigare varit högt anställd på Cambridge Analytica. I filmen framställs hon som en visselblåsare och är en fascinerande och motstridig person. Hon började sin karriär som praktikant i Barack Obamas presidentvalskampanj 2008 och jobbade sedan med människorättsfrågor tills hon blev erbjuden jobb på Cambridge Analytica.

Som tittare vet man inte riktigt om man ska lita på henne och man förstår inte jämt varför hon avslöjar saker om företaget - är det för att visselblåsa eller för att rädda sig själv - eller både och?

Bild på Brittany Kaiser, före detta anställd på företaget Cambridge Analytica.
Bildtext Brittany Kaiser arbetade på Cambridge Analytica mellan åren 2015 och 2018. Kaiser är idag 31 år gammal och kommer i höst ge ut en självbiografi.
Bild: ©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Första gången vi möter Brittany Kaiser sitter hon i en pool någonstans i Thailand och börjar då berätta hur företaget egentligen jobbade. Och ju längre filmen går, desto mer obehagligt blir det.

Den knappt två timmar långa dokumentären återskapar en minst sagt komplicerad historia. Som hjälpmedel används grafik för att göra det osynliga, det vill säga vår användardata, synligt.

Medieprofessorn David Carroll fungerar också som en slags berättare och förklarar pedagogiskt hur det hela hänger ihop både för sina studerande men också för oss tittare.

En kittlande scen i filmen är när både Kaisers och Carrolls reaktioner på Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs vittnesmål i amerikanska kongressen filmas.

Bild på professorn David Carroll.
Bildtext I filmen får man följa hur David Carroll drar Cambridge Analytica inför rätta för att få reda på vad företaget egentligen vet om honom.
Bild: ©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Händelserna fortsätter utvecklas

Cambridge Analytica-skandalen ledde till flera internationella utredningar om Facebook. Nyligen blev det klart att Facebook tvingas betala rekordstora böter på fem miljarder dollar till följd av hur företaget hanterat användares persondata.

Men många anser att beloppet är litet i jämförelse med Facebooks omsättning (ifjol var Facebooks omsättning 56 miljarder dollar). Många demokrater är också besvikna att företaget inte kommer tvingas göra mer omfattande ändringar till hur företaget driver business - vilket ju var det som gjorde att vi och företaget hamnade här.

Bild på journalisten Carole Cadwalladr.
Bildtext Carole Cadwalladr arbetar som grävande journalist för tidningarna The Guardian och The Observer. Hon rapporterade om Cambridge Analytica-skandalen och medverkar i filmen
Bild: ©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Cambridge Analytica lades ner snabbt efter skandalerna. Det har framkommit kritik om att företaget drevs i konkurs för att det skulle förhindra att man skulle få reda på exakt vad allt de visste om användarna.

En huvudsaklig tes i filmen drivs av journalisten Carole Cadwalladr som menar att den typen av reklam- och informationsspridning som Cambridge Analytica sysslat med hotar samhällets möjligheter att hålla fria och demokratiska val.

Bild på journalisten Carole Cadwalladr som rapporterade om Cambrigde Analytica-skandalen.
Bildtext Carole Cadwalladr oroar sig för hur det ska vara möjligt att hålla fria och demokratiska val i framtiden när den politiska propagandan blivit allt slugare.
Bild: ©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Företaget var inte bara inblandad i det amerikanska presidentvalet och Brexit-omröstningen, utan jobbade också med politiska val i Trinidad och Tobago, Malaysien, Litauen, Ghana och Kenya.

Efter att filmen kommit ut har Cadwalladr kommenterat att det fortfarande finns många obesvarade frågor kring Cambridge Analytica-skandalen. Vi vet fortfarande lite om vad exakt Cambridge Analytica gjorde med den information de hade, vilka reklamfilmer låg de bakom och vilka exakt riktade de in sig på, skriver hon.

Det är alltså inte över bara för att Cambridge Analytica lagt ned sin verksamhet. Det finns fortfarande andra företag som fortsätter jobba på liknande sätt, vilket gör att man under filmens gång oroar sig mer och mer för hur våra framtida politiska val och samhällen kommer se ut.

Diskussion om artikeln