Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

STT: Svartsjuka och triangeldrama bakom dråp i Laihela

Från 2019
Polisdräkt i mörkblått och med olika polismärken på.
Bildtext Polisen är fortsättningsvis mycket förtegen om det ett går gamla fallet med en död kvinna i Laihela. Arkivbild.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

En kvinna misstänks ha dödat en annan kvinna i Laihela förra sommaren. Svartsjuka och triangeldrama misstänks ligga bakom, i övrigt är polisen förtegen om händelseförloppet. Det rapporterar STT.

Vid tiden för det misstänkta dråpet fanns det förutom de två kvinnorna en man på platsen. Ytterligare en man som fanns i närheten av platsen misstänks för brott.

Det var i juli ifjol som en 60-årig kvinna hittades död i Laihela. Kvinnan hade inga tecken på yttre våld på sin kropp, men polisen har ändå utrett saken som dråp.

Fallet har på många sätt gett polisen huvudbry. Efter ett halvt år av utredning valde Österbottens polisinrättning att ge över fallet till Centralkriminalpolisen.

- Vi misstänker att motivet är en parrelationsfråga, kärlek och svartsjuka, säger förundersökningsledare Hans Fagerström på Centralkriminalpolisen till STT.

Kvinnan erkänner inget

Kvinnan som misstänks för dråp är omkring 50 år gammal. Hon sitter fortfarande häktad. Enligt Hans Fagerström bestrider hon misstankarna.

- Hon har varit vid gott mod och varit samarbetsvillig men hon bestrider alla delar av misstankarna.

Fagerström är dock förtegen om händelseförloppet.

- Vi har fått klarhet i händelseförloppet men jag ser gärna att det hålls hemligt in i det sista.

Fagerström tillstår ändå att händelseförloppet inte är helt exceptionellt. Han har tidigare uppgett att offret inte dödades med insulin. Polisen har kunnat utesluta ett möjligt händelseförlopp tack vare att det spreds rykten på orten om dråpet.

Oklart om två män också åtalas

Kvinnan misstänks ha agerat på egen hand, men ändå misstänks två andra män. Enligt förundersökningsledaren har en av männen varit på plats under tiden för det misstänkta dråpet.

Den andra mannen fanns i närheten av platsen och han var enligt Fagerström inblandad i triangeldramat. Det är ännu oklart om misstankarna gällande de två männen kommer att gå till åtal.

Hans Fagerström kan i det här skedet inte berätta något mer om det misstänkta dråpet. Han understryker dock att det här inte var fråga om något festbråk. De tre misstänkta och offret hade inte spenderat tid tillsammans före offret dog.

Artikeln baserar sig på STT:s artikel Mustasukkaisuus ja kolmiodraama Laihian epäillyn henkirikoksen taustalla – naista epäillään toisen naisen tappamisesta viime kesänä, poliisi vaitonainen tekotavasta