Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kauppalehti: Airiston Helmi försatt i likvidation - företaget säljer nu alla sin egendom med prislappar på 100 000 till flera miljoner euro

Från 2019
Uppdaterad 09.08.2019 15:06.
Airiston helmis fastighet i Ybbersnäs i Pargas.
Bildtext Airiston Helmi ligger i Ybbersnäs i Åbolands skärgård. Det var ifjol som polisen beslagtog 3,5 miljoner euro i kontanter på företagets område.
Bild: Yle/Ari Welling

Företaget Airiston Helmi är försatt i likvidation. Det framgår av bokslutet som den 29 juli registrerades i handelsregistret, skriver tidningen Kauppalehti.

Företagets advokat Kari Uoti säger till Kauppalehti att det blivit omöjligt för företaget att bedriva affärsverksamhet. Företagets bankkonton är stängda och ingen bank vill öppna konton för företaget, berättar Uoti.

Eftersom företaget inte har tillgång till banktjänster är det omöjligt att bedriva affärsverksamhet eller betala räkningar.

Uoti betonar att lagen ålägger banker att låta privatpersoner öppna bankkonton, men en liknande bestämmelse finns inte för företag.

- Nu när företagets ägare är förknippad med en synnerligen skum och besynnerlig brottsanklagelse har det lett till att banker inte vill låta företaget öppna konton, säger Uoti till Kauppalehti.

Företaget upphör att existera och säljer all sin egendom

Det här kommer leda till att Airiston Helmi nu upphör att existera.

Uoti påminner om att företaget inte är skyldig pengar åt någon annan än dess ägare, den ryska miljonären Pavel Melnikov.

Till STT säger Uoti ändå att Melnikov också nu kommer att sälja all egendom och avsäga sig ägarskapet till fastigheterna som hör till företaget.

- Man har gjort hans liv ganska svårt här, och han har svårt att förstå denna händelse.

Försäljningsannonser kommer att dyka upp inom en snar framtid, fortsätter Uoti.

Företagen äger ett dussintal fastigheter och Uoti säger till STT att prislappen kommer att ligga mellan 100 000 och flera miljoner euro per fastighet.

Företaget har gått på förlust

Enligt förra årets bokslut hade företaget immateriell egendom värd 4,4 miljoner euro samt främmande kapital värt 10,3 miljoner euro. Företagets egna kapital låg 5,9 miljoner på minus.

Företaget gick med förlust även året innan. Då var underskottet kring 340 000 euro.

Polisen misstänker att företaget Airiston Helmi bedrivit penningtvätt för flera miljoner. En märkbar summa egendom är ännu beslagtagen enligt tingsrättens beslut.

Ärendet kommer fortsätta behandlas i hovrätten, eftersom företagets ägare Pavel Melnikov överklagat tingsrättens beslut.

Uppdaterad med nya uppgifter från STT om att företagen nu säljer all sin egendom. Både rubriken och texten är uppdaterad.

Diskussion om artikeln