Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortfarande badförbud i Petalax – 28 gånger för höga bakterievärden

Från 2019
Uppdaterad 31.07.2019 20:52.
en badstrand med ett simhopptorn
Bildtext Nu ska nya prover tas på flera olika ställen runtomkring Vägvik strand i ett försök att hitta källan till de höga avföringsbakterievärdena.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Det blir ingen öppning av badstranden Vägvik i Petalax, Malax ännu. Nya prover visar på 28 gånger för höga värden av avföringsbakterier i vattnet.

För en vecka sedan visade proverna på 1 500 kolonibildande enheter per 100 milliliter i vattnet och då stängdes badstranden. Nytagna prover visar på 5 700 per 100 milliliter. Gränsvärdet för intestinala enterokocker ligger på 200 kolonibildande enheter per 100 milliliter.

- Jag har inte varit med om så här höga värden tidigare, säger Tommy Stenlund, miljö- och hälsoskyddschef vid Västkustens miljöenhet.

De nytagna proverna visar att läget är värst vid stranden. Lite bättre är det ute vid hopptornet och på piren som finns ute mot havet, men även där långt över gränsvärdena.

en skylt om badförbud vid en badstrand
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

- Jag vill inte spekulera i vad som är orsaken än. Vi kommer att ta nya prover på olika ställen för att se vilken riktning det kommit ifrån, säger Stenlund.

Nya prover tas eventuellt på torsdag, kanske först på måndag. Det tar ett par dagar innnan svaren kommer.

Det har inte kommit in några rapporter till Västkustens miljöenhet om att någon insjuknat efter att ha badat vid Vägvik strand.

smutsigt skummande vatten vid en badstrand
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Diskussion om artikeln